zondag, mei 29, 2011

Wat bloeit en groeit er in onze tuin?

Terwijl ons terras langzaam groeit blijft de tuin ondanks de droogte zijn uiterste best doen en zeker de bijhorende bloemen om toch een mooi uitzicht te garanderen.



De rozenboog die naast zich de werken en bijhorend stof van het aangelegde terras moet dulden, blijft mooie roze rozen produceren.


Een haagstruik gaat werkelijk gebukt onder zijn bloemenpracht die dit jaar echt tot op de grond reikt.


Onze nieuwe rozenboog had aanvankelijk wat moeite met de struiken die aan zijn voeten moesten groeien, maar nu zijn deze bezig een echt ingroei manoeuver uit te voeren.


De irissen doen hun best om ook dit jaar niet achter te blijven, het is nochthans hun weer niet.


Reukerwten moeten bij aanvang steeds een beetje geholpen worden, maar als ze eenmaal de weg naar boven gevonden hebben, zorgen ze zelfs voor mooie bijpassende versiering.



Boerenjasmijnen, op verschillende plaatsen in de tuin, doen zichzelf concurrentie aan om de mooist gevulde witte kruinen.



Maar...."the top of the bill" was dit jaar de speciaal gekleurde papavers die zowel door hun bladeren als stamper werkelijk indruk maakten.
Ze verbazen elk jaar door hun schoonheid!!








zaterdag, mei 21, 2011

In Lummen zeg en zie je "Rhododendrom".

Je kunt er niet naast kijken!!

Wanneer je van Meldert naar Lummen rijdt wordt je op dit ogenblik verrast door een bloemenpracht die je daar in het bos tussen de bomen ziet.


Op het einde van de weg staat het ook in het groot aangeduid dat hier een azaleakwekerij is en je moet echt niet zoeken waar. De bloemen hangen hier letterlijk tot op de straat.



Verderop in het bos is er een kleurrijke expositie van alles wat azalea en rhododendrom te bieden hebben. Het zijn struiken die het best gedijen in de schaduw van een dennenbos.


Als "rhodos" roos betekent en "dendrom" boom dan kijk je daar hier helemaal niet van op.


Bonte kleuren en verschillende bloemvormen geven dat elke struik een indrukwekkende eigenheid vormt in het prachtige geheel.


De azalea is één van deze soorten rhododendroms, die oorspronkelijk uit Azië hier zijn ingevoerd, en die wel uit drie honderd soorten bestaan.


De rode springen het felst in het oog, maar het zijn de paarse die aan de oorsprong liggen en die de meest natuurlijke zijn.


Wat lager van groei, maar niet minder indrukwekkend, zijn de kleinere witte bloemen, die van deze grote struiken een beklijvend boeket maken.

Hier rondwandelen doet je denken aan de tuinen van "Eden".

Elk hoekje is een kiekje.


Elke kleur en bloemvorm doet je meer en meer verwonderd opkijken.


Hier een mooi exemplaar met licht groen gele bloemen.


Deze bonte mengeling van in struiken groeiende bloemen, kent zijn gelijke in geen enkele andere soort, dan in de rhododendrom.


Wanneer je er zelf eens gratis wil van genieten, rij eens langs Lummen, deze bloemenpracht is meer dan de moeite waard!!



















zondag, mei 15, 2011

"Dan" begin je aan je terras!!

Door heel wat bloemen gecamoufleerd zag het terras na 45 jaar er eigenlijk nog goed "genoeg" uit. Maar het jaarlijkse onderhoud werd almaar meer noodzakelijk en moest tal van gebreken meer en meer camoufleren.
Maar....een nieuwe terrastafel en "véél" volk op moederdag deden ons toch zeggen dat het tijd werd om er iets aan te doen.


Rapper gezegd dan gedaan.
Plannen, materiaal kiezen, prijzen vergelijken, alles voorbereiden en....de juiste en de beste ploeg uitkiezen om te helpen.
Nieuwe funderingen , opmetsen van zijmuur en uittekenen van de nieuwe vorm het vraagt heel wat voorbereidend werk.
Maar vrijdagavond is Willem daar met een hele "remorque" vol met gereedschap en materiaal.De stenen worden ook geleverd en dan...wordt het serieus!!

Om 7H30 wordt er een berg van 7 kubieke meter stabilisé op straat omgekipt en dan moet er geen tijd meer verloren worden want deze hoop moet verwerkt worden.

Schuppen en nog eens schuppen, kruien en nog eens kruien. De volgende uren hebben we geen tijd meer om omhoog te kijken.

Hier is Patrick op goede weg om de zoveelste naar achter te voeren.

Ter plaatse worden de theoretische operaties door Ludo met de juiste precisie in de juiste horizontale banen geleid.
Er zijn twee niveaus waarop gewerkt wordt.
Het horizontale terras en de trappen.
Beiden vragen en krijgen hun nodige kruiwagens stabilisé.

Hier is Siemon bezeig met een oordeelkundige verdeling van het trappengoed.

Dammen en bewapenen zijn geen sport of oorlogstermen maar harde realiteit die ook hier met de nodige ernst worden uitgevoerd.

Een belangrijk moment is de eerste steenlegging.
Hier wordt deze onder het belangstellend oog van Siemon door Ludo gelegd en goedgekeurd.

Terwijl het "dammen" doorgaat. Vraag maar aan Patrick hoe een tof werkske dat is.

en...Ludo hij vloerde voort met ernst en volharding.

We zien al wat het wordt en het resultaat verdrijft de optredende vermoeidheid.
Willem houdt een oogje in het zeil op de beide niveaus en...hij ziet dat het goed komt.

Dit beeld spreekt boekdelen....als we nu niet tevreden zijn wanneer dan wel?

Zo komt de laatste tegel in zicht en die is op dat ogenblik nog véél belangrijker dan de eerste.

We houden nog even vol tot de trappen af zijn en dan zeggen we "Viva het nieuw terras".