woensdag, december 28, 2011

Een "Boussaflu" voor je Nieuwjaar!!

Het klinkt inderdaad geweldig wanneer je kunt zeggen ;"Ik heb een "Boussaflu" gekregen voor mijn Nieuwjaar".
Ik denk zelfs als je een inbreker hebt en ge roept dat je je "Boussaflu" gaat gebruiken, hij onmiddellijk de benen neemt en denkt aan een middeleeuws geweer dat onder je bed zou klaar liggen.
Nu het is doodgewone houten stok voorzien van een doorlopend gaatje die aan de schouw in een hoekje staat, klaar om te gebruiken als je hem nodig hebt.
Waar haal je nu zoiets?
In Frankrijk meer in het bijzonder in de Gorges du Tarn worden zulke stokken in elk souvenirwinkeltje aangeboden voor een prijs , afhankelijk van de afwerking, van € 5,80 tot € 8.
....en zoiets neem ik mee want ik denk dat dat iets heel praktisch kan zijn.
Meestal zijn het van die dingen die je ergens koopt en thuis nooit meer gebruikt maar dit....!!
Etymologisch verklaar ik het woord op mijn eigen niet onderbouwde wijze als volgt:
 Bou doet me denken aan een bouche (mondstuk) dat je toelaat aan een zijde te blazen zodat je een nauwkeurig gerichte luchtstroom kan produceren.
Dit is op het eerste zicht nutteloos ....maar je weet nooit.
Safflou doet me denken aan souffleren. Op het toneel doe je dat om iemand iets toe te fluisteren of ik zou zeggen "Een zwakte van de acteur" wat aan te blazen iets wat bij hem verzwakt is....een helpend mondje!
Wat doe ik daar nu mee?
Zoals je ziet staat hij bij de kachel en ik gebruik dat ten gepaste tijde om het vuur op de juiste plaats aan te wakkeren. Het helpt wonderbaarlijk alleen als er helemaal geen vuur meer is, wat ook voorkomt, blaas je tevergeefs en wordt er door de huisgenoten gefluisterd dat ik voor Indiaan aan het spelen ben.... ik mankeer dan mijn vederband om echt te lijken.
Als het wel helpt en je kan zo een sluimerend vuurtje aanwakkeren tot een warmtebron die echt huisverwarmend aanvoelt, dan wordt hij terug in zijn hoek geplaatst, heeft hij zijn werk gedaan en mag hij fier meegenieten van het resultaat van zijn gepresteerde arbeid.
Daarom stel ik voor dat ieder die na deze uitleg iets voelt voor een hartverwarmende activiteit voor zijn Nieuwjaar een "Boussaflu" vraagt.
Het is iets uniek!
Men moet er hier lang achter zoeken (misschien moet je wel naar de Gorges du Tarn op vakantie om hem te vinden), het kost niet veel, het is zéér praktisch, het verbruikt geen betalende energie en ik denk dat je er heel veel mensen, waarvan hun vuurtje nog amper brandt, een heel stuk kan verder helpen door aan te wakkeren.
Vroeger zei men dikwijls "Een pluimpje geeft iemand vleugels" maar daar strijk je die mannen van Gaia mee tegen de haren.
Ik hou het bij een "Boussaflu" resultaat verzekert en je maakt er heel wat mensen gelukkig!!
Oppassen je mag er niet aan zuigen want....het dient om te blazen en je zou een omgekeerd effect kunnen krijgen.
Voor 2012 allen voor de "Boussaflu"!! Warmte verzekert!!

donderdag, december 22, 2011

Zoveel hadden we nu ook weer niet verwacht!!

Michel Ulens is vandaag naar Stanzach gereden en hij vond hier met moeite het bureel van Jeka terug. 
Na een helse schupbeurt heeft hij eindelijk een paatje gegraven naar de ingang.
Zeggen dat we ons vorige week nog erg ongerust maakten omdat er nog geen millimeter (mm) sneeuw te zien was en nu....
De site van Warth-Salober geeft vandaag +30cm sneeuw zodat het totaal nu op 2m op de berg en 1,80m in het dal bedraagt.
De sneeuwklassen en de vakantiegangers kunnen op weg om te genieten en weer heerlijke foto's te maken in dit uniek winterlandschap.
We gunnen het hen van harte maar....zijn toch een beetje jaloers!

donderdag, december 15, 2011

Soms de "Schande" voorbij!!

Wanneer je nu in de herfst in Hees, een bosrijke streek op het grondgebied van Schaffen en Zelem, wandelt kan je mooie herfstbeelden maken.
De laagstaande zon die soms heerlijke kleuren tovert op bomen en struiken geeft je een speciale belichting en heel de streek één "uitnodiging".
 De bosrand doet echt zijn best om van zijn laatste kleurenpracht, die er uitgaat van de laatste verkleurde bladeren, een mooie compositie te maken.
De lage zonnestralen geven het met gevallen bladeren bedekte bospad een merkwaardige markering en zeker een uitnodiging tot wandelen waar je niet kan aan weerstaan.


Er komen  tussen de bladerloze bomen nu ook andere beelden te voorschijn die je anders amper opmerkt en ...dat is graag meegenomen. 
Maar...driewerf maar er zijn ook van die bouwwerken die elke natuurlijke mooiheid volledig ten gronde helpen richten. 
De slordigheid van hun omgeving is opgevuld met alles wat rommel is en hierin spelen de oude autobanden  een grote hoofdrol.
Het ingevallen dak dat samen met de resterende golfplaten het dak moet uitmaken voor de bewoners kan zeker geen aanspraak maken op een isolatie- of renovatiepremie.
Het gebouw is dan ook nog gelegen naast een sterk bezette jeugdherberg "De Wiekslag" zodat het reclamegehalte voor de streek ook nog ver buiten Zelem kan worden uitgedragen.
Pure schande!! 

De pony die in hun weide staat schudt ongelukkig zijn hoofd over zoveel menselijke onverschilligheid en gebrek aan persoonlijke fierheid.
Misschien gaat het nieuwe computerprogramma van "Street view" helpen om de schaamte van de bewoners op te drijven nu dat heel de wereld de Heesstraat 6 in Halen (Zelem) kan aanklikken en getuigen kan zijn.

woensdag, december 07, 2011

De "Maximum factuur" "Aangepast"!!

We hadden er lang niets meer over gehoord tot....vorige week terloops tussen  de regels was er weer even spraak van.
 Minister Smet van "Onderwijs" had de maximum factuur geïndexeerd en dat betekende dat ze met € 5 per jaar verhoogd wordt voor elk jaar van de lagere school.
 Voor diegene die niet weten waar het over gaat geef ik hier de geschiedenis:
Volgens de toenmalige minister van Nederlandstalig onderwijs Frank Van den Broecke was en moest het lager onderwijs "gratis" zijn en blijven.
 Dat betekende dat je aan de ouders "niets" mocht vragen om je kinderen naar school te laten gaan.
 Oogluikend werd toegestaan dat er aan de ouders om bv. op sneeuwklassen te gaan wel een bijdrage gevraagd werd en zelfs over de hele lagere school een spaarplan opgezet werd om deze extra betaling te spreiden. 
Dat kon niet meer en om een kleine tegemoetkoming te doen en om deze voor iedereen aanvaarde pedagogische ervaring die een "Sneeuwklassen" toch was niet volledig af te schaffen. Hij liet toe dat er voor de ganse cyclus van de lagere school € 60 per schooljaar aan de ouders mocht gevraagd worden voor alle "Extra muros" activiteiten.
Dit kwam er op neer dat er € 360 mocht gevraagd voor alle activiteiten gedurende de lagere school en als je weet dat de "Sneeuwklassen" zonder bijkomende activiteiten ter plaatse hier nauwelijks toereikende is weet je het wel.
Het gevolg was heel wat scholen dit niet meer zagen zitten of soms de kans aangrepen om er mee op te houden als dit extra project van hogerhand toch niet gewaardeerd wordt. 


 Protest alom: Ouders, kinderen, oudercomité.
Wat mij daar vooral aan stoorde was het feit dat zoveel vrijwillige inzet en opvoedkundige waarden zo maar te grabbel werden gegooid.
Van gemiste kansen gesproken.






Dat er een enorm plezierig groepsgevoel gepaard met activiteiten die men nergens anders beleeft niet meer kunnen worden aangeboden aan leerlingen die er op dit ogenblik zeker het meeste nood aan hebben.

Als je de meeste scholen zo bezig ziet en je de spontane leerervaringen die hun leerlingen hier opdoen moest meten kan geen enkele minister weigeren om  verplicht de "Sneeuwklassen" in de leerplannen op te nemen.
We zijn dan nu ook al blij dat de maximum factuur geïndexeerd is en de  Vlaamse scholen hierdoor wat ademruimte krijgen om dit geld om te zetten in een voor hun leerlingen enige belevenis die "Sneeuwklassen" uiteindelijk is. Deze maatregel bestaat alleen in het Vlaamse landsgedeelte.
De begeleidende leerkrachten verdienen hierbij ook onze oprecht waardering!