dinsdag, juli 31, 2012

"Retro" in Diest!!

Diest met zijn vele geklasseerde gebouwen en zijn befaamd verleden als bierstad heeft altijd wel met één voet in het verleden geleefd.
Of dat nu "retro" heet.....of mooie herinneringen aan die "goeie oude tijd" weet ik niet maar dat het hier kriebelt om deze tijd eens terug te beleven hebben we vorige zondag nog eens mogen ervaren.
Cerckel was in Diest bekent als bierbrouwende familie. 
Hun omvangrijke tuin gelegen naast de brouwerij in het midden van de stad was al een hele tijd een onontgonnen groene parel die met succes door de stad is opgewaardeerd.
Hier zou de retrodag doorgaan en we moeten niet ver terug kijken om plaats en geschiedenis  van de hoogdagen van Diest te plaatsen.
Veel volk, heel veel volk kwam er dan ook een kijkje nemen.
Sfeer  opsnuiven,  kijken hoe het er vroeger aan toe ging en....zelf proberen te genieten van de dingen die  vroeger zoooo plezant waren maar die nu niet meer "in" zijn.  
 Begeleid door echte "jazzmuzikanten" nog eens een oerechte "boogie" dansen....daar was heel wat belangstelling voor maar echte durvers...?
 Je laten opmaken zoals in de tijd, het kon hier en dat het resultaat mag gezien, kan ik hier met enkele beelden aantonen.
De standen die hier mee de omkadering uitmaakten waren ook allemaal aangepast aan het nog niet zo verre maar toen erg attractieve verleden.  
 De brug met het verleden werd gemakkelijk overbrugt met gebakjes en snuisterijen waar er ook vroeger en zeker nu van kon genoten worden.
 Veel belangstelling voor "toen" op sommige plaatsen wel zoveel dat er geen doorkomen meer aan was.

 en dan was een bank om uit te rusten en te genieten van de gezellige drukte meer dan op zijn plaats.
Ieder op zijn manier genoot van het schouwspel.

 De toenmalige "Infirmerie" die door de tand des tijds zo veel van zijn glorie heeft ingeboet deed hier mee in het retro kader en zal al wat blij zijn als ze aan zijn uiterlijk  - zoals beloofd op de borden- iets gaan doen opdat hij volgend jaar zijn terecht steentje kan bijdragen aan het algemeen beeld van deze activiteit
 Het succes had de inrichters verrast en men kon met moeite volgen met de verkoop van bonnetjes nodig om de dorst te lessen en andere hongerige magen te vullen.
Veel vroeger dan verwacht was het "vat" leeg en tot laat in de avond was de toevoer van materiaal en vocht het groot probleem van de inrichters.
Van succes gesproken is dit een eerste aansporing voor meer "RETRO" in het Stadspark van Cerckel!

dinsdag, juli 24, 2012

Wat doe je in Beieren?



 

Daarnaast is er in een aanpalend bos een bogenparcours uitgezet waar men zijn  jacht kwaliteiten met pijl en boog  kan uitproberen op nagemaakte levensgrote bergdieren.
Onze Engelse Jeka groepen schrijven zich in grote getale in voor deze activiteit en ze leren ons en de inrichters welke mooie namen ze hiervoor hebben uitgekozen.
"Top tree canopy" en "3D Archery" zijn de nieuwe begrippen die we deze zomer zullen gebruiken. 

 Daar we ons in Duitsland - beter gezegd in Beieren - bevinden worden we op ons werkbezoek verleid om ook de lokale  horeca te bezoeken.
Waar kan je dan beter zijn om je dorst te lessen dan in een "Biergarten".
 De lokale dienster moet niet veel moeite doen om haar kwaliteiten te tonen en wij doen ons best om te genieten van ....panoramische beelden van een weelderige boezem.
Wat een mens allemaal tegenkomt als je dorst hebt!
 In zulke omgeving met zulke bediening is de sfeer hier  optimaal .
 We wanen ons in Munchen op de bierfeesten maar we denken er op tijd aan dat de "Polizei" hier meer dan thuis niet kan verdragen dat je van Bachus ook kan genieten.
 De voorziene glazen worden dan gewoon met water gevuld en voor de dorst is dat inderdaad ook een afdoend middel.
We zeggen "Zum Wohl" en hopen op een goede zomer!



zondag, juli 15, 2012

Alfons BORGINON werd naar Stanzach gebracht.

 Het was de wens van Fons om in Stanzach op het kerkhof bijgezet te worden bij zijn vroeger overleden vrouw Yolanda.
Op vrijdag 13 juli om 19h werden de medewerkers en de vrienden van het Lechtal uitgenodigd om deze dienst bij te wonen.
Uit de verschillende hoeken van de wereld kwamen zijn vrienden naar Stanzach om hun "grote vriend" de laatste eer te bewijzen.
Door hun grote opkomst toonden de  mensen uit het Lechtal  hun dankbaarheid voor wat Alfons Borginon met zijn Jeka -St. Paulusreizen gedurende meer dan vijftig jaar hier heeft verwezenlijkt. 
 De scouts en gidsen St Rita uit Beerse logeerden in Stanzach en gingen graag op de uitnodiging in om voor onze stichter de erehaag te vormen.
 Fons zou dit zeker erg geapprecieerd hebben.
Was hij het niet die wilde dat jonge mensen hun wereldblik zouden verruimen door ze de mogelijkheid van een buitenlandse vakantie aan te bieden?
 Afvaardigingen uit alle geledingen van het Lechtal wilden hier samen met de medewerkers een waardig afscheid bezorgen aan de man die hier met zijn idealen en ideeën zoveel verwezenlijkt heeft.
 In de kerk zorgde de lokale priester bijgestaan door, de  persoonlijke vriend Renaat Jespers, voor een verzorgde kerkdienst.
Emotioneel werden we allen  van de muziek bij aankomst op het kerkhof. 
 Ook hier zorgde naast de priester  de lokale burgemeester voor een afscheidsrede die recht uit het hart kwam en die de dankbaarheid uitdrukte voor het grootse werk  die door de komst van Jeka in het Lechtal en in het bijzonder in Stanzach door Fons werden opgestart.

De urne van Fons zal hier zijn plaats vinden naast die van Yolanda, iets wat hij altijd zo gewenst had en die ook zijn verbondenheid aan Stanzach op een innemende manier uitdrukt.
Het was met eerbied en veel respect dat de velen afscheid namen van deze "buitengewone" maar toch zo "gewone" man.
Hier in Stanzach gaan er nog dikwijls vrienden en kennissen Fons en Yolanda komen groeten en met weemoed en een fijne glimlach terug denken aan wat hen hier bracht en welke blije herinneringen dat verblijf heeft getekend. 

In de Post in Stanzach zijn al de aanwezigen uitgenodigd.
 Herinneringen die de heel bijzondere verbondenheid met het Lechtal, Jeka en hun oprichter Alfons Borginon teweeg gebracht hebben werden hier opgehaald.

Als er in de wereld er al iemand in geslaagd is om tussen de mensen bruggen te bouwen zodat ze nader naar elkaar kunnen komen, dan is Fons Borginon daar zeker in geslaagd en...we vinden en vonden het dan ook voor deze reden een zéér  begeesterend man die we enorm bewonderd hebben en die zijn werk zo een sterk fundament heeft dat het niet eindigt met zijn bijzetting in Stanzach.

maandag, juli 09, 2012

"ROZEMARIJN" uit Gent voor de 42 ste maal in Tirol!

Maurice en Denise Laureyns zijn met  "Rozemarijn" bij ons Jeka een onuitwisbaar begrip.
Jarenlang komen ze met hun grote groep naar Tirol, meestal naar het huis Trudo in Bach.
Hier in Bach zijn het graag geziene gasten daar ze regelmatig een terrasje meepikken en hier tijd en geld voor vrijmaken en daarbij een zéér gelukkig gevoel uitstralen.
Ze maken er op hun manier met behulp van enthousiaste vaste begeleiders een beklijvende gebeurtenis van die blijkbaar een heel jaar in Gent bij Rozemarijn nazindert.
Zij zijn ook een groep die ons medewerkers,  jaarlijks uitnodigen voor een groots buffet en ...of we graag op die uitnodiging ingaan.
Als echte traiteurs staan de begeleiders achter het buffet om de meer dan tachtig gegadigden te bedienen.
De bevoorrading heeft een handje toegestoken om  het buffet de glans te geven die hij hier uitstraalt.
We vergeten even het werk dat daar aan vooraf gaat....maar we kunnen het ons wel voorstellen.
Hans, die voor de eerste maal in de zomer de bevoorrading moest verzorgen, zag, samen met zijn ploeg, dat zijn extra inspanning gewaardeerd werd.
Rik Laureyns nam voor de eerste maal de taak van groepsleider van zijn vader over en we zagen met zijn allen dat hij van zijn voorganger heel wat geleerd had. We zeggen dan ook met zijn allen:" Doe zo voort Rik!!".
Dat de keuken ervaring heeft van zulke dingen dat zie je en dat ze dit al zoveel jaren met hetzelfde enthousiasme blijven doen siert hen nog meer. Proficiat ook voor deze ganse omkaderingsgroep.
Dat de sfeer er goed inzat en dat we aan de fijn voorbereide tafel wachten op het grote moment zie je aan de lachende gezichten.
De gasten medewerkers kijken elk jaar met verwondering naar deze fijn verzorgde festiviteit....
waarop we graag een glaasje meedrinken. 
Dat de groepsleden hierna met zijn allen een handje moeten mee helpen om terug orde op zaken te stellen kan je hier aan de eenzame tafelpoetser niet zien maar dat het zo gebeurd hebben we wel kunnen vaststellen.
Stevig verbroederen van groepsleden met medewerkers het smeedt banden die voor beiden onvergetelijk zijn.
Maurice die zag dat het goed was en we hopen hem nog vele jaren met Denise in het Lechtal te ontmoeten om van de vruchten te genieten van zijn zo "groots" idealistisch pionierswerk.
Proficiat aan al de leden van "Rozemarijn".
Wij Jeka medewerkers zeggen heel bescheiden "Dank je wel" .