zaterdag, februari 02, 2013

Creatieve "Nostalgie" in Stanzach!


 Er werd jaren lang beweerd dat in Tirol de koeien in de stal plaats hebben moeten maken voor de toeristen.
Feit is dat de boerenwoningen hier  steeds één geheel vormden met het woongedeelte. Dat de stallen even stevig moesten gebouwd als een woning daar de sneeuwbelasting  hier wel even anders doorweegt dan bij ons.
Wanneer de stal dan kort bij de woning aanleunt was dat een bijkomende vorm van warmte en bij het verzorgen van de dieren had men zijn werkterrein in de nabijheid.
Voor de verluchting kon men aan elke boerderij gemakkelijk het dierenverblijf van het woongedeelte onderscheiden door de planken buitenbekleding.

Jeka gebruikt al jaren de omgebouwde boerenwoningen als degelijke verblijven voor de groepen en de medewerkers. 
Zo is het Artevelde huis in Stanzach jarenlang een woning geweest voor talrijke medewerkers die van hieruit hun taak gingen verrichten voor de Belgische jeugd hier aanwezig.



Ook in de winter werd het huis gebruikt door medewerkers waarvan we tussen de sneeuwmuren, die ze maakten naar de ingang, spectaculaire foto's konden maken.
Tot voor enkele jaren het huis verkocht werd en een vlijtige verbouwer het omtoverde tot een indrukwekkend woonhuis.
Stevige balkons, een vernieuwd geïsoleerd dak en buitenmuren, een fraai terras ....er werd met bewondering gekeken naar de metamorfose die"ons Artevelde huis" onderging.

 Wanneer het deze winter klaar was viel het ons ook op dat er een vleugje nostalgie, herinnerend aan de vorige bestemming, overbleef.
In de zijgevel waar eerst de vroegere stal was werd een heus venster gecreëerd  dat zowel overdag als 's nachts met bijpassende verlichting in het het oog sprong.
 Je moet als, je al die kosten doet, toch nog geld en creativiteit over houden om dit ludiek nostalgisch element aan je woning toe te voegen.




Het is nog iets anders dan wat er in de Jamdo opgericht is
Een besneeuwde steenbok die zijn blik, als een echte, naar de vrijheid van de bergen richt.




Je mag van Lechtalers zeggen dat ze in hoge mate rekening houden met de natuur en....dat het voor hen niet te veel gevraagd is om de beelden die voor hen belangrijk zijn of waren nog beter in het daglicht te plaatsen.