woensdag, juli 30, 2014

De "MARKETENSSTERS" horen er zeker bij!!

Je kent ze "De Tirolers", ze zijn bij elke gelegenheid in hun mooiste traditionele kleding uitgedost....en wij "toeristen" kijken daar steeds met de grootste bewondering naar.
Het is heel wat anders dan ons "zondagskostuum" en zowel groot als klein zijn hier fier om het te dragen en geld nog moeite wordt gespaard door iedere echte "Tiroler" om zich zo een "Dirndl" of "Lederhose"  in gespecialiseerde winkels aan te schaffen. 
Het "Bundesmusickfest" vorige zondag in Holzgau was weer zo een gelegenheid om zich te tonen in al hun glorie.
Bij zo een muziekfeest hoort steevast een wedstrijd om ter mooist.
Dat moois is niet alleen muziek spelen, daar hoort ook "uitrusting" en "presentatie" bij. Voor dit laatste wordt er gekeken naar de manier waarop iedereen in de groep keurig opmarcheert. 
Wat nooit in elke groep mag ontbreken zijn de "Marketensster".
Meestal twee van de mooiste meisjes van het dorp die ook in aangepaste kledij nog extra voorzien zijn van een gevuld tonnetje met "Schnaps".
Je hoort ons al komen "Geen klank zonder drank".
Om die reden houden ze op een unieke manier twee "poedels", zo heten deze borrels, tussen hun vingers om op gepaste tijde zowel de muzikanten als de toeschouwers van een stevige druppel te kunnen voorzien.  

Bij een optreden lopen ze steeds vooraan en flankeren ze de vlaggendrager van dienst. 
Dat ze hun vaatje met schnaps afgekeken hebben van de Sint Bernardshonden of omgekeerd weet ik niet maar....dat ze beiden de taak hebben om noden te ledigen is een feit. 

Ook op de plaatselijke optredens zoals een "Platzconcert" doen ze ijverig hun best om ook zo de kas van de muzikanten te helpen spijzen en....wie zou aan zulke charmante dames zo een aanbod voor een "geestrijke" versterking kunnen weigeren?

zondag, juli 13, 2014

Het "Vernieuwde" dorpsplein van STANZACH!

 Stanzach doet zijn uiterste best om zijn uitzicht te verbeteren en te vernieuwen. Na de "Bocht" was het dorpsplein aan de beurt. Rond de "Lindeboom" en de "Fontein" werd een heel nieuw plein aangelegd en....het resultaat mag gezien!!
Met behoud van wat goed was heeft men met ongekende nauwkeurigheid en inzicht het omringende vernieuwd.
 Met man en macht werd er aan gewerkt zodat de gasten van deze zomer er al konden van genieten.
 Al de middelen werden ingezet en onder brede belangstelling van de lokalen werd alles tot in detail piekfijn afgewerkt.
Het zal wel wat geld gekost hebben ook aan Stanzach vandaar de interesse dat de uitgegeven Euro's goed besteed worden.
Het "Dorpsplein" middelpunt van zovele sociale gebeurtenissen zoals het wekelijkse "Platzconcert" en de ontmoetingsplaats bij elke gebeurtenis waar de kerk wordt bij betrokken, huwelijk, doopsel, afsterven stuk voor stuk "Ereignissen" waarbij elke Stanzacher betrokken is. 
Verzorgd, afgewerkt tot in detail, precies of het altijd zo geweest is. 
 Dat het ooit anders was toont dit beeld van vroeger met de "Post" op de achtergrond.
 Dat het behoud van traditie heel belangrijk is om de typische sfeer te behouden en toch een hele vernieuwing door te voeren siert de initiatiefnemers. Ook de democratische inspraak van de bevolking in elk detail siert het huidige gemeentebestuur met Hanspeter Ausserhofer als burgemeester op de eerste plaats.
Zeg nu zelf Stanzach krijgt een aanblik waar wij en zovele vakantiegangers met bewondering naar kijken en....blijven kijken.
Zou het ook daarvoor zijn dat we zo graag naar Stanzach komen of is het de mooie bergomgeving of de gastvrijheid?

donderdag, juli 03, 2014

De "BOCHT" van Stanzach!

De "bocht" van Stanzach was door iedereen van het Lechtal en ver daarbuiten bekend.
In het ganse dal was er nergens zo een serieuze kronkel in de weg als hier.
Je kon er zeker van zijn wanneer je door de bocht reed kwam je een serieuze tegenligger in de vorm van een camion of bus tegen die zich op hun beurt probeerde door deze verkeersremmer te wringen.
Ondanks de snelheid van 30km per uur hebben toch menig voertuig elkaar in deze bocht gekust!!
   
 Daar moest en zou iets aan gedaan.
Een omleiding was lang de oplossing die uiteindelijk niet werd weerhouden omdat in de dorpen waar men dit had ingevoerd Forchach, Elmen enz. het toeristisch leven helemaal stil gevallen is. Dit is in een dal waar ieder zowat leeft van het toerisme zeker niet de bedoeling vandaar....
 De bocht werd vorig jaar met grote middelen aangepakt. Je verplaatst een heuse berg niet zomaar..... In de winter kon men, na een zomer van verkeerschaos in Stanzach, door de vernieuwde bocht.Het was bouwkundig zéér knap gemaakt en we keken al met bewonderende blikken naar dit "Kunstwerk". Zo zouden wat dat tenminste bij ons noemen, hier in Tirol is dat een doodgewone "Baustelle".
Nog groter was onze bewondering wanneer we deze zomer terug in Stanzach dat zelfde kunstwerk volledig bekleed met hout terug zagen. 

Zeg nu zelf de metamorfose is ongelooflijk. 
Bekleden met hout doet men in Tirol niet zomaar!! 
 Er wordt een heus patroon uitgedokterd door een creatieve architect decorateur en dit geeft het geheel een uitzicht dat de weggebruiker misschien volledig afleidt van de verkeerssituatie.
 Aan elk detail is gedacht en tot een praktisch geheel acht zodat ook de bewoners van het Rain hun toegangsweg hier vinden.
Zeg nu zelf de bocht van Stanzach, de doorn in het oog werd voor dat zelfde oog een "pareltje".
We kunnen alleen maar "proficiat" zeggen voor deze praktische en visuele verbetering van Stanzach.

dinsdag, juli 01, 2014

Het JEKA seizoen is nog groen in Het Lechtal....

Het Jeka seizoen in het Lechtal draait nog niet op volle toeren.
Don Bosco Hechtel is dan al wel met 210 personen in Stanzach neergestreken en dat kan als voorbode echt tellen.
Maar toch in Groeninghe heeft men de enkele rijpingsdagen voor de bananen gebruikt om een echte Jeka bananenboom te maken en we hopen dat deze met behulp van de zon de juiste kwaliteit gaat afleveren.
De "Stanzacher eenden" komen verwonderd kijken naar de drukte die wij veroorzaken in afwachting dat de groepen komen en ze vragen zich af zij niet de eerste gasten zijn die verwacht worden.
In de Kluis in Stockach vertrekt de laatste schoolgroep naar Beieren om plaats te maken voor onze jaarlijkse Chris Beyens die met zijn school uit Oostakker hier een traditie aan het opbouwen is.
Kan je als jeugdgroep een betere bestemming vinden dan in de Kluis?
Langs je loopt de Sulzbach wild te zijn, achter je heb je een bergketen waarin tunnels zijn uitgehouwen om een weg te maken naar de Sulzalm.
Vanaf het balkon heb je een prachtig uitzicht over het hele dal.
In de gezellige Kluis heeft al menige groep een onvergetelijke tijd beleefd. 
De nieuwe logo's en andere schilden vliegen ons om de oren. Nu hebben zelfs de Jeka auto's een metamorfose ondergaan en hun Blitz kleuren vallen in ieder geval op. 
Op de dorpspleinen van Stanzach en Elmen is men ijverig bezig om ter mooist een marktplein te creëren.. 
Volgende week is dat ook klaar want dan komen er nog veel meer gasten.
Pol hij maaide voort en wij proberen het Lechtal wakker te maken tegen de invasie van nog een 10 tal groepen. 
We hopen voor hen op een goede zomer