dinsdag, februari 16, 2016

Ook Michel Ulens doet mee met zijn "BLOG".

http://tirolteam.farangi.be/
Dat Michel samen met Marijke en zijn kinderen al jaren het Jeka gebeuren in Tirol met veel succes in goede banen leiden weten wij allemaal.
Dat Michel daarenboven een fijn geslepen pen heeft hebben we al dikwijls kunnen vaststellen.
Hij was diegene die tien jaar geleden al artikels voor Jeka publiceerde en het woord "Bloggen", dat toen nog niet bestond, heeft uitgevonden.
Zijn "Hip, hip, hoera" pagina's waren subliem.
Hij schrijft weer en wanneer je het wil lezen kan je de link hierboven rechts aanklikken of http://tirolteam.farangi.be/ ingeven en dan kan je zijn enthousiaste en eigen visie van het Jeka Lechtal gebeuren volgen.

maandag, februari 15, 2016

Schitterend "WINTER" in het Lechtal!!

Zeg nu zelf: je komt op vakantie aan in een dorpje waar de kerk zo ingepakt is dan zeg je  :" Whaw!".
 Je gaat even in datzelfde dorpje Stanzach een wandeling maken en je ziet bijvoorbeeld een zulk met sneeuw versierde  boom.
 Elke boom of boompje dat je tegenkomt is uitgerust met de mooiste kerstversiering die wij ons kunnen inbeelden.
 Het enige waar je dan aan denkt is: "Hoe kan ik voor 110% van dit uitzonderlijke sneeuwbed genieten?".
 Wanneer dan de zon er nog een schepje bovenop doet dan gaat elke sneeuwkristal er als een diamant bij glinsteren.
Elk onderdeel van het dorp krijgt onder dit sneeuwtapijt een ander deksel dat met fierheid gedragen wordt..
De lokale dennenbomen hebben hun spitse vorm aangepast om de sneeuwmassa te kunnen dragen maar ook de loofbomen dragen met trots hun decoratie.

 Mysterieuze kastelen zoals "Neuschwanstein" krijgen in dit winters landschap een heel speciale uitstraling.
Buiten......gewoon mooi zijn de huizen omringd met een vacht waarmee de inwoners heel wat werk hebben.
In maagdelijke sneeuwvelden met je ski's een slinger kunnen tekenen is zoals je handtekening nalaten op een onbeschreven blad.
Op zoek naar ondergesneeuwde paden. Het zijn wegaanduidingen die in de winter tot niets dienen of... misschien om je naar de zomer te lokken of om het landschap van een andere dan witte kleur te voorzien.
....en we dromen verder!!

vrijdag, februari 12, 2016

AVERBODE bij ons in de buurt!!

 Wanneer je in Averbode voorbij rijdt vallen de vele gelijke witte kruisjes op die geplaatst zijn op een kerkhof, aan de buitenzijde van de indrukwekkende "Abdij van Averbode".
Stille getuigen van mannen die hun leven opgeofferd hebben ten dienste van deze religieuze orde, die vanuit dit klooster soms wereldwijd actief was.
 Op dit kerkhof worden ze allen met hetzelfde kruisje getooid en deze gelijkheid in de dood geeft ook voor de buitenstaander een fraai verzorgde maar merkwaardige  aanblik.
De monumentale ingangspoort is het volgende aantrekkingspunt en wat hierachter verborgen is (staat) is meer dan de moeite waard.
Op de binnenkoer is er een heel kloostercomplex gebouwd met een monumentale abdijkerk.
In de zomer is er voor de abdij een waterpartij aangelegd om met reflecterende beelden nog een mooier beeld te krijgen van de omliggende gebouwen.
Anders dan in sommige abdijen heeft men zich hier niet toegelegd op het brouwen van lekkere bieren  maar meer in het maken en verspreiden van drukwerken.
Deze werden ook in onze jeugdjaren door de school verdeeld en toentertijd min of meer verplicht om aan te kopen.
Dat dit ook geleid heeft tot een bloeiende orde kan men zien aan de uitstraling die zeker binnen de kerk zéér goed zichtbaar is en kan bewonderd worden.
Boven de ingangsdeur staat het bouwjaar van 1672 vermeld. Het hoofdkoor heeft men tweemaal moeten maken. De eerste maal voldeed hij niet aan de normen van de toenmalige Norbertijnen dat ze dit altaar verder gegeven hebben aan de Kruisherenkerk van Diest. 
De kerk is niet opgetrokken in de toen hier gebruikelijke ijzerzandsteen van de streek maar uit mergelsteen die veel erosie vaster is en voor een veel mooiere witte kleur zorgt.
We gaan dikwijls in het buitenland naar mooie kerken kijken maar deze kan de vergelijking met vele buitenlandse kerken gemakkelijk aan en steekt er op gebied van verzorgd onderhoud ver bovenuit.
Boven je hoofd zie een bijna hemels uitspansel tot in detail uitgewerkt.
Elk altaarstuk is een parel en de moeite om te bewonderen meer dan waard.
Het stukwerk is verbluffend fijn afgewerkt en goed verzorgd.
Aan beide zijden van het altaar zijn er meesterwerken van zitbanken uitgesneden om de talrijke Norbertijnen vanop de eerste rij te laten meegenieten.
Elk schrijn bevat mooi uitgewerkte beelden en het geheel nodigt zeker uit om eens te gaan bezoeken.
Juist tegenover de abdij heb je de meer wereldse "lekdreef".
Hier staan verschillende ijskarretjes opgesteld die allen ijveren om de beste en misschien wel de grootste ijs aan toeristen te kunnen verkopen.
Deze attractie heeft meer succes dan de abdij zelf en voor vele fietsers uit de omgeving een doel op zoek naar een welgekomen verfrissing.
Zo heeft de abdij van Averbode voor velen een bijzondere betekenis!!