woensdag, april 06, 2016

Het "Jeka Paasteam" snuift cultuur op!!

Na een hele winter van sneeuw en skigroepen was zondag de eerste lentedag de ideale dag om eens van de omgeving en zijn cultuur te genieten.
Op het programma stond een stuk van de "Romantische Strasse".
Klooster Ettal, Ober-Ammergau, de Wieskirche en als er nog tijd over was de Beierse kastelen in Schwangau, werden door de medewerkers op het programma gezet.
Met Sven achter het stuur  van een Jeka camionette en Bienke met het rittenblad moest dat lukken.
De omschakeling van natuur naar cultuur gebeurde langs de "Plansee".
Op de trappen van het klooster van Ettal was iedereen er dan toch klaar voor om met de mooiste glimlach voor de groepsfoto te poseren.
Juist deze zondag na Pasen was het plaatselijk communiefeest voorzien en ieder van ons mocht meegenieten van de fiere uitstraling van de  communikantjes in dit toch wel mooie decor..
Drank en kloosterlingen zijn door de eeuwen heen steeds samen trouwe bondgenoten geweest maar....dat we door het drinken van een "Kloster" bier de hemel nabij komen kunnen we hier bij ons aan de politie toch niet verkocht krijgen....denk ik! 
Op naar Ober-Ammergau.
De tienjarige "Passiespelen" zijn zo beroemd voor dit dorp dat men vroeger jaren op voorhand moest reserveren om toch maar een glimp op te vangen van de stoet die dan doorgaat.
De grote invloed op de lokalen voor dat "Passiespel" of "Het leven van Christus" zijn merkbaar op de beschilderde huizen die verwijzen naar de elementen van de stoet.
Ook de lokale winkels doen heel graag mee om hun producten, die naar de religie en aanverwante verwijzen, met mooi verzorgde vitrines aan de bezoekers te tonen.
Maar al te graag voelen we ons in dat decor opgenomen door fier te poseren voor één van de beschilderde gevels.
"Hotel Alte Post" leek ons dan ook de beste locatie om ons zelf te trakteren op één van onze "laatste avondmalen".....en of we ervan genoten hebben.
In de tuin van het huis "Pontius Pilatus" werden herinneringen aan de lessen uit onze schooltijd opgehaald.
Dure porcelein van het merk "Hummel" was hier ook te koop. Voor het bovenste tafereeltje met beeldjes schrok ik toch even van de prijs. 
Voor € 5000 kon je het zo meenemen!
De "Wieskirche" een kerk hier gebouwd uit dankbaarheid of schrik voor de toenmalige "Pest" is en blijft de parel van de "Roccoco" als bouwstijl.
Ongelooflijk, met blijvende verwondering geraak je niet uitgekeken naar de  mooi gedecoreerde taferelen op altaars, zolderingen, orgel en andere schilderijen.
Hier kan je echt hemels genieten van de kunst der voorvaderen.
Je vraagt je af hoe ze het voor elkaar kregen om zulke ingewikkelde versieringen tot één geheel te verbinden.
Volgens mij waren dit misschien wel vluchtelingen die dankbaar waren voor deze imponerende schoonheid.
We hopen het voor hen!!
We waren ten andere op de "Romantische Strasse"!