Je eigen nieuwjaarsbrief was vroeger het enige negatieve aan de eindejaarstijd.
Het was vakantie, er was ijspret, er was een kerstboom, er werd gezongen, er werd iets speciaal gebakken en...we kregen een klein cadeautje.
Alleen die "brief" was er teveel aan.
Het begon al in de school waar een nieuwjaarsbrief mooi schrijven op het rapport vermeld stond voor de punten van "Schoonschrift", een vak dat ondertussen verdwenen is.
De meester was tijdens deze activiteit bijzonder zenuwachtig en bracht dat dan ook over op ons.
Inktvlekken en fouten schrijven gebeurde dan nog meer dan anders. Dat we dit werkstuk nog mee naar huis moesten nemen om af te geven na plechtige voorlezing aan ...de ouders , grootouders, peter en meter was ook voor hem een zaak van eer.
Deze namiddag van briefschrijven zal wel bij de meeste kinderen en meesters van die tijd bijblijven als één van de spannendste van de hele lagere school.
Dan moest die brief nog de lange weg mee naar huis en weggeborgen om dagen later teruggevonden te worden zonder dat we nog wisten wat erin stond.
Dat het lezen voor groot publiek dan ook geen pretje was, zeker niet voor mij, spreekt voor zich.
Wat wij vroeger niet goed konden of durfden is blijkbaar nu voor de kleinkinderen helemaal geen probleem.
Ze stellen zich spontaan op volgens leeftijd van klein naar groot en lezen of declameren zonder schroom, wel met een heel stil stemmetje.
Pakjes aandragen, helpen opendoen, papier opruimen. Hij is helemaal in de ban en hij kan er in komen en is niet te stoppen.
Bomma en Bompa vinden dat hun kleinkinderen dat véél beter doen dan zijzelf vroeger deden en zijn dan ook terecht fier op hun kleinkinderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten