zondag, september 29, 2013

Van "Huisje" in het bos tot "Chalet"!

Je komt dan in het bezit van een "huisje" in het bos dat zéér lang heeft leeg gestaan.
Braambessen op het dak, spinnenwebben met bijhorende spinnen, waar je ook maar kijkt, vochtige muren door insijpelend vocht en verder de natuur, met mossen voorop, die de hele omgeving terug in beslag dachten te nemen. 
 Om dit geschenk uit de hemel presenteerbaar te maken moeten er meer dan een paar handen uit de mouwen worden gestoken.
Een waterdicht en geïsoleerd dak is de eerste "grote" stap.
Hier moeten vaklui aan het werk.
 Dakrand verhogen, schouwen en dak waterdicht maken zijn de eerste opdrachten. 
 Borstelen, spons en dan zeemlap zijn de volgende stadia om het uitzicht doorzichtig te maken.
 Plamuren, schuren, slijpen en dan kaleien van de muren geeft aan het geheel al een héél ander uitzicht.
 Men noemt dat vereende krachten, maar zeker volgehouden inzet.
 Om de laatste sporen van de verwering, of noemt men dat ook vergroening, is een verfkwast met degelijke verf het beste onderdrukkingsmiddel.
Een laatste borstelslag en een fiere blik op het resultaat verdrijft de optredende vermoeidheid en maakt plaats voor fierheid. 
Een feestelijke decoratie en het huisje in het bos wordt al een heuse chalet die vanuit zijn eerste toestand amper te herkennen is. 
 Hier passen al nieuwe terrasmeubels die met spoed het vakantiegevoel moeten helpen ontstaan.
 Wat denk je dan van een hangmat om in de heerlijke boslucht al de slechte stadslucht te verdrijven.
Misschien wordt er al openlijk gedroomd van heerlijke feestdagen met vrienden en familie in de gezonde natuur  in deze teruggevonden "Chalet"!

woensdag, september 11, 2013

"Loric", hoe kom je aan je naam?

We hadden de naam "Loric" nog nooit in ons toch al rijk kindernamen verleden gehoord.
De verklaring hoe je aan deze naam komt is nochtans simpel.
Je hebt een mama die Laurence heet en een papa die Eric heet en je mengt dat samen en laat wat letters weg en je krijgt een naam die onlosmaakbaar verbonden is met je ouders.
Een betere band kan men moeilijk hebben met je afkomst.
We waren dan ook maar wat blij dat we op zijn officiële presentatie aan de familie uitgenodigd werden.

 De fiere mama met de even feestelijk uitgedoste Loric!
Hier mag de even trotse papa zeker niet achter blijven. 
 Om van de "Oma" maar te zwijgen!
 Dat op deze gebeurtenis rijkelijk geklonken werd is hier te zien. De champagne vloeide uit verschillend flessen tegelijkertijd en....de consumptie werd rijkelijk gesmaakt en opgevolgd.
Een feest om niet snel te vergeten. De weergoden deden graag mee en door een vlotte bediening werd de sfeer tussen de verschillende talen snel geïnternationaliseerd. 
Het middelpunt van de namiddag "Loric" deed zeker zijn uiterste best om niet aan de aandacht te ontsnappen. 

 Aan gezelligheid geen gebrek!
De neefjes deden ook hun duitje in het zakje en één werd zelfs aangesteld als officiële "wespenvanger"....een job die resultaat had en waar hoogst waarschijnlijk in de toekomst nog vraag gaat naar zijn.
 Ernstige toeschouwers waren er ook!
 Loric...hij genoot op "zijn" manier en met "zijn" tussenkomsten van"zijn" feest.

 Toen er plechtige woordjes moesten gesproken werd het stil en het applaus daarna zoveel te luider als teken van appreciatie.
 Verwonderde aandacht bij plechtige woorden!
Een dag, een gebak een naam een feest om nooit te vergeten.
Laurence, Eric, Loric en alle helpers, hartelijk dank en het ga je goed !

donderdag, september 05, 2013

Het "Citadel van Diest" anders bekeken!


Het Citadel van Diest is een bouwwerk waar men toentertijd miljoenen stenen heeft op elkaar gemetst.
Het werd gebouwd in het midden van 19de eeuw als onderdeel van de verdedigingsgordel die rond Diest werd gebouwd om de stad te verdedigen tegen de eventueel terugkerende Hollandse legers.
Eén van de poorten waarmee Diest van de buitenwereld werd afgesloten, als het nodig zou zijn, was de Leuvense poort met het daarbij horende militair bolwerk "de Citadel".
Deze Citadel heeft veel andere bestemmingen gekend dan oorspronkelijk gepland.
Als laatste vertrokken voor enkele jaren de para's als laatste bewoners en nu staat dit alles open voor nieuwe uitdagingen die wel op dit immens solied complex gaan afkomen.
Hoog tijd om dit stuk geschiedenis eens van naderbij te gaan bekijken nu de militaire verbodstekens verdwenen zijn.
Geen betere gids om dit te gaan verkennen dan René.
Hij heeft in de buurt van het Citadel en de Allerheiligenberg gewoond en had na de oorlog , samen met de jeugd uit de buurt, het hele Citadel met zijn hele avontuurlijke uitrusting als uitgelezen speelterrein.
Op datzelfde tijdstip werden deze gebouwen ter beschikking gesteld aan de bevolking als woongebieden en René's vrouw heeft hier een heerlijk stuk van haar jeugd doorgebracht.
 In 1952 hebben de para's hier hun intrek genomen en werd ook voor René het Citadel een blijvende herinnering aan een avontuurlijke jeugd die toen ook hier in de buurt in grote getallen aanwezig was.
 Hij herinnert zich de gangen met schietgaten die na de oorlog ook nog vol lagen met achtergelaten munitie resten, helmen en ander oorlogstuig.
Deze gangen hadden functies. Zo had Fons Vandam hier zijn koeien gestald en liet hij deze grazen op het beukenplein van het Citadel.Hij bewerkte ook een deel van dit terrein als veld.
De "witte gangen" werden dan weer gebruikt om vanuit de Leuvensestraat het "Paradeplein" te bereiken. Dit plein was toen een woonerf met gemeenschappelijke waterpompen en zelfs waren in verschillende van deze vertrekken specerijen winkeltjes ingericht.
 Het metselwerk is nog van uiterst goede kwaliteit en in zéér goede staat.
Sommige hebben een bakstenen vloer, andere gewoon zand en andere zijn dan gefatsoeneerd om als verzorgde ruimte te kunnen functioneren.
 Zo heeft men gangen op verschillende verdiepingen en je kan zien dat ze een architectonisch hoogstandje vormen in het prachtige geheel.
Hier haalt René zijn herinneringen op, de één nog avontuurlijker dan de ander, de één nog liederlijker dan geloofwaardig!
 Buiten is alles weelderig begroeid en door militaire aanwezigheid in zijn oorspronkelijke toestand bewaard.
Zo toont René ons, de "Grote Geul" "de Lamparkes", "de kleine Geul", "de Kanonnekes" allemaal begrippen die je in geen enkele boek over Diest terug vindt.
Zijn grootste oriëntatiepunt vertrekt van het huisje van "Kador" dat tegen het citadel gebouwd werd en lange tijd ook bewoond werd.
De natuur heeft hier ook zijn best gedaan en een reeks enorme beuken geven de hele omgeving een uitzicht van een natuurpark.
Hier geeft René een indruk van de afmetingen van één van deze talrijke beuken. Wandelen hier is erg afwisselend en je moet een zekere bergconditie meebrengen ...zeker als je deze gids wil volgen.
Hier komen we uit de "Kleine Geul" en hebben we de ondergrondse gangen juist verlaten.
De hele Citadel troont boven Diest en vanop sommige plaatsen heb je waarlijk een prachtig uitzicht op de historische binnenstad.
Waar wacht je op?
Op het Citadel is er op dit ogenblik een gratis parking ingericht en die leidt langs de Allerheiligenkapel rechtstreeks naar het stadscentrum.
Als dit geen uitnodiging is voor een bezoek?

zondag, september 01, 2013

Wie doet nog zijn best, ook als het droog is?

In de tuin is het deze zomer erg droog. Je moet geen gazon afrijden er komt zelfs weinig onkruid ....dat wordt dan genieten van het terras! 
Op dit terras wil je toch omringd worden door mooie bloemen.
 Dit vraagt in deze omstandigheden wel wat meer "giet" arbeid!
 Het resultaat is altijd naargelang de zorgen die je er aan besteed maar vooral de dubbel petunia's doen blijvend hun best om er mooi bij te wezen.
 De potterie wil niet achterblijven en mits de nodige zorgen zien zij er nog vrij mooi en fris uit.
Het pronkstuk van het geheel is deze gele bloem waar we na het uitplanten in de lente zo voor gevreesd hadden dat de bestemming compost zou worden. Deze plant heeft zich helemaal herpakt en toont nu zijn mooiste creaties.
Je ziet dat je ook met bloemen soms geduld moet hebben om ze niet te vlug te veroordelen!