zondag, november 30, 2014

René verkondigt groot "Diesters nieuws"!!

 Lange tijd hadden we in België maar één (1) echte heilige nl. Sint Jan Berchmans uit Diest. Hij stierf in Rome in 1621 en was amper 21 jaar oud. Hij ligt daar ook begraven en een relikwie van hem bewaarde men in Mechelen.
Daar zou dit jaar verandering in komen en men zou met heel wat plechtigheden een stukje van die relikwie naar Diest brengen.
Heel Diest zal dit geweten hebben en onder impuls van de Deken en zelfs van de overgekomen Aardsbisschop Léonard ging dat gebeuren.
 
Dit was voor mijn buurman René het signaal om hier publiekelijk meer ruchtbaarheid aan te geven maar....
hoe kan men dat beter doen dan daar een heuse "Belleman" op af te sturen, dit uitstervend beroep is echter niet meer voorhanden en er moest en zou een nieuwe gecreëerd moeten worden.
René himself kwam op een idee en maakte van zichzelf met verve de enige kandidaat.
 
 Dat dit beroep enig inlevingsvermogen van de kandidaat vraagt is vanzelfsprekend maar niet zo eenvoudig.
De juiste attributen zoals, kleding, transportmiddel en uitrusting werden aan een fotograferende jury voorgelegd en uiteindelijk na heel wat aanpassingen goedgekeurd.
 De uitverkoren foto zou naar de verschillende kranten worden gestuurd zodat ook deze konden berichten wat er gebeurde en wanneer deze "Belleman" zijn aankondigingen zou doen op het circuit van de begeleidende stoet van de plechtigheid.
Op de tekst werd heel wat geoefend niet alleen op gebied van inhoud maar ook op geluidsterkte en expressie.....niets werd aan het toeval overgelaten om tot een degelijk resultaat te komen.
Dat dat inderdaad zo was werd afgeleid aan het feit dat zelfs Leonard als Bisschop René uitgenodigd heeft om de bijhorende mis, die voor deze gelegenheid gepland was, vanop de eerste rij in de kerk bij te wonen.
Daar dit niet zo in zijn normale levenspatroon paste was dit voor hem niet direct de aangenaamste kant van zijn ludieke taak.....maar opvallende personen vangen nu éénmaal veel wind en moeten de spreekwoordelijke kelk soms.......
Dat deze taak hem bevallen is werd ook opgemerkt in zijn eigen familie en zijn kleindochter heeft haar artistieke geërfde aanleg aangewend om "Bompa Belleman" op canvas voor het nageslacht te schilderen.
Met trots siert deze schilderij nu de huiskamer van deze occasionele "Belleman".

Geen opmerkingen: