zaterdag, januari 24, 2015

De kerk van STANZACH "was"...!!!

 ....door de jaren heen voor iedereen die iets met Stanzach te doen had, een oerdegelijk richtpunt.
Omschreven door velen als mooi, uit- en inwendig prachtig gebouwd en versierd, een richtpunt van waaruit elke aanwijzing of activiteit kon starten....kortom een enig gebouw met een echt "hart" waarop men kon vertrouwen.
Het was zelfs algemeen aanvaard dat de kerk samen met zijn klokken het ritme van de Stanzachers bepaalde.
Aan de hand van de geproduceerde klokkengeluiden kon men het uur met zijn kwartalen volgen. De aankondigingen van gevaar of dreigend gevaar werden met klokkengeluid aangeduid.
Ieder sterfgeval in Stanzach werd door deze klokken gemeld en men kon, weliswaar als kenner, horen aan de klanken of er een vrouw of man gestorven was.
Dit alles was zo traditioneel vastgelegd dat zelfs een interpellatie in de gemeenteraad geen schijn van kans maakte.
"Frau Sauer" eigenares van het hotel Krone, naast te kerk gelegen, maakte de algemene opmerking van haar gasten, dat honderdachtentwintig (ja, ja 128) klokslagen om zes uur (ja, ja 6 uur 's morgens) haar gasten stoorden, maar een wijziging van dit ritueel werd met algemeenheid van stemmen - één (-1) afgewezen.
Tot nu niets aan de hand tot vorig weekend.
Op zaterdag 17 januari slaan de klokken niet om 6 maar om 7 uur 128 maal.
Ons heel ochtend programma is hierdoor in de war en de hele dagindeling start met één uur vertraging.
Wat je hier op de wijzerplaat ziet is de klok van de kerk van Stanzach met één uur vertraging.
Waarom zou dat zijn?... Ik zie Miel Scharlaeken in de Krone en als…kerkspecialist en kortstbijwonenede vraag ik uitleg over deze akoestische en communicatieve wijzigingen die héél Stanzach aanbelangen.
Ik krijg van Miel de aannemelijke uitleg dat dit gedaan wordt om de mensen van Stanzach in het weekend een uurtje meer rust te geven…. (zoals je me kent geloof ik verbeteringen…)
In de sneeuw zie ik onder een paraplu twee dames van Stanzach (Frau Helmuth en Frau Agnes) een idyllisch beeld vormen en ik spreek hen over de “belangrijke” wijzigingen in het dorpspatroon….deze dames weten van niets maar zijn toch tevreden dat ze dat dit van mij horen en dit “weiter leiten kunnen”…
Zondagmorgen zijn de klokken terug om 6 actief en maandagmorgen terug om 7….Miel heeft zich een kriek gelachen (met zijn uitvinding) en ik heb het ganse dorp opnieuw moeten  verwittigen van mijn onjuiste informatie.
Miel kent nog meer kerkgeheimen van Stanzach bv…..waarom er maar twee wijzerplaten zijn in plaats van vier op de toren…
Ik geef zijn uitleg hier ook maar weer voor waarheid:

-        Aan de achterzijde ligt het kerkhof en die bewoners moeten het uur …..niet meer kunnen volgen?!
-        - De wind komt ook meestal van de achterzijde en de wijzers  zijn zo windgevoelig dat de klok op hol kan slaan en de beide wijzers zouden dan steeds op halfzes staan …op die manier zou de klok dan ook dienst doen als weerstation en die dubbele taak is ook voor een kerkklok overbelastend….tot daar de uitleg van Miel!

Wat wordt er nu gedaan aan dit probleem?
Ik spreek de burgemeester op een tussenvergadering met de notabelen van het dorp, de beenhouwer en de jager en kaart publiekelijk het probleem aan.
Er wordt voor een oplossing gezocht en er wordt beloofd dat ....een specialist vanuit Zams gaat één van de volgende weken voorbij komen om alles weer op punt te stellen.
Tot dan is het hele sociale leven van Stanzach een ongeordende chaos!
Zo zie je maar...

Geen opmerkingen: