maandag, november 12, 2018

René SWINNEN, een "buitengewone", "GEWONE"!

Totaal aangegrepen waren we donderdagavond wanneer we via zijn zoon John het overlijdensbericht van René vernamen.
Het beste hebben we hem gekend als directeur van de RMS van de Overstraat in Diest.
Hij had hiervoor reeds een reputatie opgebouwd als leraar Nederlands in het KA.
Samen met hem hebben we in de school gestreden om de school gedurende jaren een goede uitstraling te geven en we zijn daar steeds in geslaagd.
Dat René hier een bepalende rol speelde kan iedereen die naar de Overstraat naar school ging of samenwerkte met hem, bevestigen. 
Ik hou er toch aan om  nog enkele facetten van zijn grote bezorgdheid voor elke leerling en voor de school in de verf te zetten.
Zo zagen we hem elke morgen , vroeger dan gelijk wie, op de speelplaats. 
Hier zien we hem met Frans Swinnen de toenmalige portier -werkman-klusjesman- buschauffeur- overleggen hoe de volgende activiteit gaat verlopen. 
Beteuterd staan we hier bij het gevallen symbool van de speelplaats. Een eeuwenoude kastanjeboom had er op een bepaald moment genoeg van en koos wijselijk een tijdstip zonder leerlingen op de speelplaats uit, om neer te storten. 
Dat René tot op latere leeftijd ook zéér sportief was is gekend, fietsen, wandelen, arbitreren waren maar enkele van zijn extra activiteiten maar dat hij op latere leeftijd samen met de leerlingen heeft leren skiën vinden wij geweldig.
Verschillende jaren zijn we met de school tijdens het Krokusverlof naar Noord-Italië geweest om de grote groep leerlingen die met ons mee waren een onvergetelijke week actieve sport te bezorgen.
Zijn interesse voor cultuur gaf daarbij aan deze week een meerwaarde . Elke avond waren we na het skiën nog op zoek naar een Romaanse kerk of een stuwdam - heerlijke weken- ook voor ons.
Zijn betreurde vrouw Lutgarde was daar steeds bij aanwezig.
Hier zien we zelfs dat René niet alleen ging om samen met de leerlingen te leren skiën maar dat hij overal inzetbaar was om een helpend handje te bezorgen aan diegene die het nodig hadden.
René, John en familie we hebben de laatste dagen heel dikwijls aan de periode gedacht dat we samenwerkten en dat we buiten ons vak probeerden een meerwaarde voor de leerlingen en de school te creëren.
Een sportplein aanleggen, de refter verfraaien, dia-avonden organiseren - het zijn maar enkele voorbeelden van activiteiten waar jij steeds actief bij betrokken was.
René we hebben graag met jou samengewerkt en ik denk dat al mijn collega's hier ook zo over denken en dit volmondig beamen!
Het ga je goed en we zullen je nooit vergeten!
Onze oprechte deelneming aan John en zijn familie!

Geen opmerkingen: