zondag, mei 18, 2008

Diest herontdekt zichzelf en leeft op!!

Dat er in Diest gewerkt wordt aan het stads uiterlijk, konden we de laatste jaren vaststellen.
De grote plannen, zoals het terug openleggen van de Demerbedding en het verkeersvrij maken van het historisch centrum, moeten nog ontvouwd worden
.

De restauratie van het "Oude Gasthuis" is terug gestart.
Het uiterlijk oogt knap en we hopen dat we van de waardevolle apotheek die hier vroeger  gevestigd was, na zoveel jaren, nog iets wordt teruggevonden om terug voor het publiek getoond te kunnen worden.
We zullen er als de eerste bij zijn om het terug te bewonderen.
Ook in de Guido Gezellestraat heeft men aangetoond dat de ziel van de oudere gerestaureerde gebouwen veel meer warmte en charme afgeven aan het stadsbeeld, dan de, in de buurt gelegen appartementsblokken.
In de Leuvensestraat is men tot dit besef gekomen en tracht men bij de start van de restauratie de mooie oudere gevels te vrijwaren en zo opnieuw opgefrist te integreren in de nieuwe achterbouw.

Het valt voor ieder, die het wil zien op, dat deze gevels , na zoveel jaren leegstand, nog zoveel waardevolle en mooie intakte elementen bevatten.
Een zicht van, vroeger en nu, op de Schotelstraat met achterliggende Mosterdpot van de Grote kerk zijn een voorbeeld dat ook hier de geschiedenis een groot deel en invloed uitmaken van onze toekomst.

Dat de bouwkunst van vroeger moeilijk te evenaren is en nu zeker onbetaalbaar staat ook als een paal boven water.

Het integreren van deze mooie gebouwen, in hedendaagse verantwoorde economische projecten, vraagt heel wat fantasie, maar heeft op verschillende plaatsen al geleid tot een gewaardeerd project.
Een goed voorbeeld van deze creativiteit die het stadsbeeld en de uitbaters geen windeieren legt is het vermaarde kruispunt van de Winkelwandelstraat en Schotelstraat.
Ik zou zo zeggen Diest doe zo voort!!







Geen opmerkingen: