Wanneer je na lange tijd opnieuw een bezoek brengt dan verrast het je dat je door de jaren heen een heel ander beeld hebt gevormd van wat je toentertijd gezien hebt.
Dit was voor mij dit jaar het kasteel "Linderhof".
Dat het een creatie was van de excentrieke creatieveling Lodewijk de tweede van Beieren, die zo verschillende kastelen heeft laten bouwen tot eer en financieel genoegen van de ganse staat Beieren die daar nog steeds van profiteren.
Samen met Bienke zouden we er een culturele namiddag van maken.
Het eerste wat op viel waren de arbeiders die een nieuwe toegangsweg naar het kasteel aan het "maken" waren en die ons al direct deden denken aan Louis Neefs zijn schlager" Als we ooit eens vijf minuten tijd hebben".
Met Bienke voorbij de toeristische stalletjes geraken is ook al geen makkie!!
En dan is het daar: een kopie van de tuinen van Versailles, zéér fijn onderhouden en mooi gedecoreerd, een streling voor het oog.
Zeker als er vanachter de uit de kluiten gewassen ajuinbloemen nog een andere nimf (Bienke) probeert deel uit te maken van dit prachtig decor.
De vergulde fontein geeft grandeur aan de waterpartij voor het kasteel.
Het kasteel is niet zéér groot maar zo mooi gedecoreerd op een manier zoals alleen Lodewijk de tweede dat kon verzinnen en kon laten creëren.
Binnen mag er om commerciële redenen niet gefotografeerd.
Dan proberen we het maar van binnen naar buiten.
De inkomhal heeft een zoldering die verwijst naar de Franse zonnekoning.
Deze was de inspiratiebron van deze Lodewijk en veel van de decoraties zijn er gekomen door zijn grote bewondering voor deze koning.
Buiten is er een prachtig met bloemen versierd park. Een trappenwaterval zorgt voor de koeling van het kasteel terwijl er voor die tijd een revolutionaire verwarming met warme lucht is geïnstalleerd.
De keukentafel komt gedekt uit de kelder naar de eetkamer met een vernuftig systeem en lijkt op het sprookje van "Tafeltje dek je".
De keukentafel komt gedekt uit de kelder naar de eetkamer met een vernuftig systeem en lijkt op het sprookje van "Tafeltje dek je".
De tuin is groot, fijn ingericht en bijzonder goed onderhouden.
De bloemenperken zijn niet alleen mooi maar hebben elk op zich een symbolische uitbeelding.
In deze tuin heeft Lodewijk een kunstmatige grot laten bouwen.
In deze grot is alles aanwezig wat normaal in een grot is en... nog veel meer decoratieve elementen die voor die tijd revolutionair waren.
Elektrische kleurverlichting, een echte scene om hier muziek te maken, een meer met een gondel...de fantasie kende geen grenzen.
Er zijn ook nog enkele paviljoenen in het park waarbij het hele ontstaan van Linderhof wordt gereconstrueerd en die de bezoeker een kijk geeft op de manier waarop toen gewerkt werd om zulke prestige projecten te verwezenlijken.
Een echte aanrader die door elke bezoeker gewaardeerd wordt en die tevens aangeeft dat gewaagde creativiteit een eeuwenlange indruk kan nalaten op je nakomelingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten