vrijdag, december 20, 2013

Naar de "Kerstmarkt" in Munster!

Naar Munster (D) naar de kerstmarkt is eens iets anders, zeker wanneer je met Agi over een lokale gids beschikt die ook over Munster zelf het één en het ander kan vertellen.
We hadden al over de "Vrede van Munster" gehoord en wisten dat dit met een tachtigjarige oorlog tussen de Spanjaarden en de rest van Europa ging maar wisten niet dat deze vrede in 1648 gesloten werd in wat we nu terug vinden als het "Friedeshaus".

De voornaamste activiteit hier in de omgeving is het onderwijs en hier gaan 50000 studenten naar de universiteit in verschillende disciplines die door de stad en aan de rand gehuisvest zijn.
Vandaar een jonge bruisende stad met veel fietsen en fietsers van studenten die allen op studentenkamers verblijven.
De stad is gelegen aan de rivier de Aa, deze rivier heeft in de stad een mooi meer dat voor deze studenten een fijne gelegenheid is om zich bij zomerse temperaturen te ontspannen.
Zaterdag was het hier over de koppen lopen zodat we van de opgestelde kraampjes nauwelijks iets konden zien en we het moesten doen met de geur van bakworst en "Gluhwein".
Zondagmorgen konden we dan eindelijk zien dat een kerstmarkt ook nog wat anders te bieden heeft en konden we de mooi opgestelde kraampjes en activiteiten bewonderen en...ons zelf laten verleiden tot enkele aankopen.
Smaakvol, gevarieerd en ruim opgesteld op verschillende plaatsen in de stad konden we genieten.
Dat Munster tijdens de tweede wereldoorlog erg geleden had wisten we , maar dat 90% van het stadscentrum is moeten worden weder opgebouwd was toch wel een hele uitdaging waarin ze wonderwel zijn geslaagd.
Dat er op een kerstmarkt ook aan de innerlijke mens moet gedacht is een feit en deze lekkernijen bepalen in grote mate de gezelligheid en verklaren ook waarom deze kerstmarkt tot over de grenzen zo populair is.

Ook op creatief gebied hebben we enkele aanspreekvolle kraampjes gezien die ons probeerde te verleiden.
Dat de hierdoor de invloed van de "Munster" kerstmarkt tot in onze kerstboom terug te vinden is verwondert niemand.
Een geslaagd weekend ook dankzij het fijne gezelschap en de goede gids Agi.

Geen opmerkingen: