zaterdag, maart 24, 2007

"FONSKE"...de schoenmaker.

Wanneer we thuis schoenen of andere boekentassen te repareren hadden, dat gebeurde geregeld, werden we naar Fonske in de Doelstraat gestuurd. Wanneer men vroeger een handicap had aan armen of voeten kreeg men steevast een opleiding als kleermaker of schoenlapper.
Zo was waarschijnlijk Fonske met zijn gebrek aan zijn voeten ook schoenmaker geworden.
In zijn "atelier" trad men binnen in een artisanaal wonder, waar de tijd was "blijven stille staan".
In het midden van deze plaats zat zoals een koning "Fons "achter zijn leest.
Hij was hier omringd, binnen handbereik, van alles wat hem moest helpen om je zolen te vernieuwen of je boekentas te repareren.
Lederen lappen, hamer, els, stikmachine, alle soorten koorden, lijm en lijmborstel dit alles rond werd vakkundig gebruikt en dit tot ieders bewonderende tevredenheid.
Zijn uitrusting, een lange lederen schort, omgeven van even grauwe klederen werden op het eerste zicht nooit veranderd maar maakten hem één met zijn omgeving.
Daarenboven had hij, misschien door zijn handicap, een mystiek over hem die ons met respect naar hem deden opkijken.
Nog groter was onze verwondering over Fonske wanneer hij op de lokale zomerfeesten ook zijn eigen stand had.
Nee, niet als schoenlapper maar als "Waarzegger".
Achter een gordijn, in een voor hem opgerichte mysterieuze stand, mocht je hem vragen stellen over je toen nog met grote vraagtekens voorziene toekomst.
Hier was het liefdesleven een van de meest prangende vragen en voor gewaagde vragen en dito voorspellingen moest je dan ook bij hem zijn.
Dat men je voornamelijk op het gebied van de liefde, heel belangrijke positieve dingen voorspelde, gaf je een groot zelfvertrouwen en dit werd dan ook direct op dit zomerfeest met wisselend succes uitgetest.
We hebben er in iedere geval nooit aan gedacht dat Fonske iets uit zijn duim zoog en hij heeft er voor gezorgd dat onze geinvesteerde frankskes voor zijn voorspelling altijd voor een goed gevoel gezorgd hebben.
Een vrouw hebben we in Fons zijn buurt nooit gezien maar we wisten wel dat hij een knappe dochter had die...zéér goed kon dansen en misschien wel erfelijk belast was.
Misschien was Fonske toch een handige magier, zoals wij hem graag gekend hebben.


Wanneer je meer beelden wil zien uit "Oud Beringen" klik je hiernaast op Harrie' website en klik je door naar "De Cruysberghsen in..."Oud Beringen".

Geen opmerkingen: