woensdag, maart 28, 2007

De wonderen zijn de wereld nog niet uit!!

Dat er aan het Koersels kappelleke wondere dingen gebeurden moesten we vroeger geloven.
We gingen dan ook jaarlijks met de Gemeenteschool op bedevaart naar “ O.L.Vrouw van de Staak”.
Welk wonder ze hier juist bedreven heeft, in deze uithoek van de wereld, herinner ik me niet meer maar dat het een eigenaardige naam opgeleverd heeft, is nog steeds juist.
We herinneren ons nog Maria van de Plank en ik trok de lijn dan maar door naar O.L.Vrouw van de Staak. Dit om van deze “helletocht”, die het toentertijd was om tien km door de losse zand tot daar te strompelen en dan nog terug te keren ook, iets van mijn wereldse verbeelding te kunnen meegeven.
Het heeft Koersels kapelleke in ieder geval geen windeieren gelegd.
De onherbergzame heide en gele zand streek leek vroeger alleen geschikt voor een dennenbos en duinenvorming maar is ondertussen gepromoveerd tot recreatiegebied met ruime horeca infrastructuur.






Hier op bezoek konden we het niet laten om enkele bewonderenswaardige beelden te schieten. Beelden die het wonderlijk karakter van het "Kapelleke" en "Maria aan de Staak" zeker benadrukken.
Dat de bron terug is beginnen lopen is al een wonder, dat hierdoor een heus zwembad ontstaan is nog een groter, dat je hier wel en niet kunt in zwemmen een vaststelling die vermeld staat op een plaat en dat je van het bronwater heilig wordt, wordt afgeweerd door te zeggen dat het ondrinkbaar water is.
Je ziet maar en de toeschouwers zagen dat het waar was.
De wonderen zijn vervangen zijn door halve wonderen met als reden "Allen naar het Koersels kapelleke en naar O.L.Vrouw van de Staak" .

Geen opmerkingen: