dinsdag, oktober 23, 2007

Scherpenheuvel....

Men gaat dikwijls in het buitenland kijken naar mooie gebouwen en we vergeten op enkele kilometers van de deur de mooie basiliek van Scherpenheuvel te bewonderen
.
Ze heeft nochtans blinkende sterren op haar koepel, ze staat op een heuvel, zodat ze van ver te zien is en ze heeft een imposante bouwstijl.
Dan spreken we nog niet van de religieuze aantrekkingskracht die hier gecreëerd is onder het bewind van Albrecht en Isabella onze toenmalige Habsburgse vorsten.


Ook zij bepaalde mee de volksdevotie en de daaraan gekoppelde volks- en de daarbij horende geldtoestroom.
Tot op heden ten dage is en blijft Scherpenheuvel een uitzonderlijk attractief bedevaartsoord en op bepaalde dagen is de volkstoeloop gigantisch.
De ronde vorm van het rijk versierde interieur is speciaal en de rondom deze ruimte gebouwde zijkapellen laten een gemakkelijke opvang van toegestroomde bedevaarders toe.





Iedere gemeente die dit oord in groep aandoet houdt eraan dit schriftelijk achter te laten en dit geeft een aanleiding aan de anderen om dit ook te doen.

Dat het offeren van kaarsen voor een enorm vervuilingprobleem zorgde was bekend en daarom heeft men speciale ruimtes gebouwd die voor afzuiging van rook en warmte zorgen zonder dat het interieur van de kerk daar nog hinder van ondervindt.
Dat de handelaars buiten de basiliek goede zaken doen bewijzen de vele horeca en religieuze attributen verkopende winkels en stalletjes.
De aankondigingen dat de offerblokken ‘s avonds leeg gemaakt worden moet minder religieuze op afstand houden.













Geen opmerkingen: