dinsdag, oktober 07, 2008

Opvallende beelden tussen de bergen.

Dat het Lechtal een dal is vol houtsnijders wisten we al lang.
In Elbigenalp is naast de enige houtsnijschool van Oostenrijk ook nog een privaatschool waar men de edele kunst van de houtbewerking kan beoefenen.
We hebben dit jaar eens niet alleen naar de bergen en de rivieren gekeken maar ook eens naar de decoratieve houtsnijwerken die uit verschillende overwegingen overal opgesteld staan.

In Elbigenalp kan je er niet naast kijken dat dit dorp de houtsnijschool herbergt. Aan de ingang van het dorp staat deze stoeren kapper opgesteld. Ook de lokale sage van "Geigerwally" is een dankbaar uitgebeeld onderwerp.

De boze arend, die kinderen ontvoerd naar zijn nest en met moeite wordt bewongen, staat prachtig uitgebeeld aan de ingang van "Geisler-Moroder" om de aandacht op deze snijschool te vestigen.

De houtsnijder van Holzgau mocht op dit gebied niet achterblijven en ook hij maakte dit jaar een nieuw pronkstuk voor zijn winkel.
Dan zijn daar ook de functionele kunstwerken, die buiten hun artistieke, ook een praktisch nut hebben.
Deze wachtende uil doet ergens in Stanzach dienst als actieve brievenbus.

Terwijl deze wachtende beer, met een dagmenu in de hand, geduldig tracht klanten te winnen voor "Gasthof Post" in Bach.

Deze stoere olifant heeft men ergens in Elbigenalp om zijn kracht gekozen en hij heeft hier de taak om een ganse dak constructie van het bijhorend huis zomer en "winter" te dragen.

Dat de houtsnijschool zelf graag uitpakt met zijn werk toont dit familietafereeltje dat, in de buurt van de school, zijn traditioneel karakter toont.

Ook deze plaatselijke boerin in echte klederdracht gaat hier in Elbigenalp ter kerke.
Zo vindt je in het Lechtal op verschillende plaatsen beelden die het uitzicht van het Lechtal mee helpen bepalen en zeker bijdragen tot het uitdragen van de religieuze en plaatselijke tradities.
Dat men steeds in hout werkt is misschien wel een teken dat men de concurrentie met de bergen, uit respect voor deze, niet aangaat.


Wanneer je meer beelden, van beelden, wil zien druk dan boven rechts op Harrie' website en dan doorklikken op "Beelden tussen de bergen in het Lechtal". of je klikt hier op www.hcruysberghs.tk en klik dan verder op "Beelden tussen de bergen in het Lechtal".



Geen opmerkingen: