woensdag, december 07, 2011

De "Maximum factuur" "Aangepast"!!

We hadden er lang niets meer over gehoord tot....vorige week terloops tussen  de regels was er weer even spraak van.
 Minister Smet van "Onderwijs" had de maximum factuur geïndexeerd en dat betekende dat ze met € 5 per jaar verhoogd wordt voor elk jaar van de lagere school.
 Voor diegene die niet weten waar het over gaat geef ik hier de geschiedenis:
Volgens de toenmalige minister van Nederlandstalig onderwijs Frank Van den Broecke was en moest het lager onderwijs "gratis" zijn en blijven.
 Dat betekende dat je aan de ouders "niets" mocht vragen om je kinderen naar school te laten gaan.
 Oogluikend werd toegestaan dat er aan de ouders om bv. op sneeuwklassen te gaan wel een bijdrage gevraagd werd en zelfs over de hele lagere school een spaarplan opgezet werd om deze extra betaling te spreiden. 
Dat kon niet meer en om een kleine tegemoetkoming te doen en om deze voor iedereen aanvaarde pedagogische ervaring die een "Sneeuwklassen" toch was niet volledig af te schaffen. Hij liet toe dat er voor de ganse cyclus van de lagere school € 60 per schooljaar aan de ouders mocht gevraagd worden voor alle "Extra muros" activiteiten.
Dit kwam er op neer dat er € 360 mocht gevraagd voor alle activiteiten gedurende de lagere school en als je weet dat de "Sneeuwklassen" zonder bijkomende activiteiten ter plaatse hier nauwelijks toereikende is weet je het wel.
Het gevolg was heel wat scholen dit niet meer zagen zitten of soms de kans aangrepen om er mee op te houden als dit extra project van hogerhand toch niet gewaardeerd wordt. 


 Protest alom: Ouders, kinderen, oudercomité.
Wat mij daar vooral aan stoorde was het feit dat zoveel vrijwillige inzet en opvoedkundige waarden zo maar te grabbel werden gegooid.
Van gemiste kansen gesproken.






Dat er een enorm plezierig groepsgevoel gepaard met activiteiten die men nergens anders beleeft niet meer kunnen worden aangeboden aan leerlingen die er op dit ogenblik zeker het meeste nood aan hebben.

Als je de meeste scholen zo bezig ziet en je de spontane leerervaringen die hun leerlingen hier opdoen moest meten kan geen enkele minister weigeren om  verplicht de "Sneeuwklassen" in de leerplannen op te nemen.
We zijn dan nu ook al blij dat de maximum factuur geïndexeerd is en de  Vlaamse scholen hierdoor wat ademruimte krijgen om dit geld om te zetten in een voor hun leerlingen enige belevenis die "Sneeuwklassen" uiteindelijk is. Deze maatregel bestaat alleen in het Vlaamse landsgedeelte.
De begeleidende leerkrachten verdienen hierbij ook onze oprecht waardering!

Geen opmerkingen: