Het "Warande" stadion van Diest is bij voetballiefhebbers maar al te goed bekend als plein van het in het verleden erg roemruchte voetbalploeg van Diest FC.
Dat "De Warande" voor de Diestenaren een wandelpark is waar, zeker vroeger, de aankomende jeugd afspraakjes maakten en daarbij buiten zijn groene long functie ook menig hartje sneller deed kloppen en of zorgde voor hel gekleurde wangetjes is door de geschiedenis bewezen..
De ingang vanuit de stad ziet er erg indrukwekkend uit maar....is maar in deze huidige vorm van na de tweede wereldoorlog wanneer een zekere weldoener Dokter Verstappen dit park aan de stad schonk met als opdracht het sportief welzijn van de toenmalige jeugd. In deze hoedanigheid doet het nog altijd zijn uiterste best.
Deze poorten zijn toen vanuit Brussel naar Diest overgekomen en zijn hier, in de voor Diest erg bekende buurt een mooie aanvulling terwijl Diest op zijn beurt erg goed zorgt voor dit monument.
Dat deze buurt erg aantrekkelijk is voor wandelaars en andere joggers kan je hier al zien aan bekende die hier toevallig op deze mooie herfstzondag komen meegenieten van een heerlijke namiddag.
Dat je van uit de ingangspoorten mooie beelden kan maken van het "Huis van Oranje", vroegere verblijfplaats van de "Prins van Oranje", een eer waarvan Diest tot op heden profiteert om zich bv "Oranjestad" te laten noemen..
Ook de toren van de naburige "Kruisherenkerk" komt hier mooi in beeld.
De binnenkoer is een ware plaats van rust en genieten en wordt ook nu nog door de jeugd hiervoor gekoesterd.
Wanneer je dan de Warande op wandelt kom je tussen een select gezelschap van mooi gekleurde loofbomen die en door hun opstelling en aanplanting je werkelijk uitnodigen om van hun pracht en kleuren te genieten.
En we zijn niet de enige die hier zo over denken.
Er is hier zelfs een heus openluchttheater dat nu nog gebruikt wordt om culturele en andere muziekactiviteiten te laten doorgaan.
Wanneer we ons even buiten het park begeven kunnen we het goed onderhouden "Portiershuis en een bijhorend gebouw bewonderen. Dit gebouw is jaren lang gebruikt als lokale jeugdherberg en heeft hier in de buurt van deze prachtige locatie aan vele jeugdigen door de jaren heen een onvergetelijke tijd bezorgd.
Op kleine afstand kom je terecht tussen de overblijfselen van de afgebrande St Janskerk. De restanten dragen op hun beurt bij om ieder die deze plaats bezoekt een gevoel los te weken dat er tussen vroeger en nu tijd komt die veel toedekt maar ook veel schoonheid nalaat.Misschien moeten we de geschiedenis wel koesteren om zijn hedendaagse aangepaste "grandeur".
1 opmerking:
Amai, hoe leuk.
Een reactie posten