woensdag, december 30, 2020

Van "Stamgasten" tot "Stammtisch"!

Er zijn in deze tijden héél wat woorden uitgevonden. Wat ik erger vind is dat er ook  zéér veel zijn weggevallen.
 Zo denken we met heimwee aan het woord "Stamgast".
Met evenveel weemoed denken we terug aan die gezellige "Tirolerstuben" in het Lechtal waar men steevast in een hoekje een "Stammtisch" aantrof. Deze tafel was er alleen voor "Stamgasten", klanten die door de loop der jaren deze titel verdient hadden. Meestal was die tafel bezet door inwoners van het dorp, met een respectabele leeftijd en die door iedereen gekend waren.
Wat hier besproken werd was voor het dorp van het hoogste maatschappelijk belang en moest dan ook met een stevig glas beklonken worden.

Zulke "Stamtisch" werd dan ook aangeduid met een duidelijke vermelding.

Het was dan ook een hele "eer" om een plaatsje aan zulke tafel te verwerven of beter nog te verdienen. Zover heb ik het helaas niet gebracht maar er steeds met respect naar toe gekeken.  
Ook wee " de vermetele" die zich zonder toestemming van de baas een plaatsje zocht aan die "Stammtisch". Hij werd zonder pardon terecht gewezen en kon schuiven! 
Het is dan ook met terechte fierheid dat ik zulk relikwie uit het sociale leven van het Lechtal, kon bemachtigen en mee naar huis brengen. Wanneer " De Molensteen"als laatste bruin café van Diest werd ingericht door de "kleinkinderen"vond ik dat deze aanduiding daar misschien wel een plaatsje verdiende.

Tegen de muur was er al een schilderij die bij mij heel sterk de sfeer van de
Tiroolse "stammtisch" weergaf.




We denken dan aan een "Grosses bier" vergezelt van een "Schnaps" wat men daar toepasselijk een "Gedeckte" noemde. Zo een "Obstler" werd door de "Marketensters "- meisjes in klederdracht die de muzikanten en andere gasten vanuit hun meegedragen vaatje uitgeschonken in een "Pudel"- tijdens de optredens van de "Musickkapellen"

 

Zulke fijne geneugten van het leven die we nu moeten missen blijven onze herinneringen vullen en we kunnen niet anders dan iedereen voor 2021 wensen dat ze terug op ons pad verschijnen:
Gemutlichkeit,  Zimmer met Fruchstuck, ein Eis mit Zahne, ein Radler.... und so weiter  aber sicher
Einen guten  un gesunde Rutch ins Neues Jahr. Wensen we ieder van jullie toe!
Zum Wohl!!

Geen opmerkingen: