dinsdag, januari 23, 2007

De inkom... de eerste indruk is ... MOET goed zijn!!


Het valt overal op dat de mensen door de eeuwen heen bezorgd geweest zijn om een goede eerste indruk te geven.
Bij ons bezoek in Wenen valt het bijzonder op dat de inkomsthal en de "Belle étage" -eerste verdiep- in al de bezochte historische gebouwen pareltjes zijn van verfijnde bouwkunst en versiering.
Hier werd er niet op een Euro gekeken en men heeft niet genoeg ogen, om de grote praal van de eerste aanblik, in je op te nemen en te laten door dringen.
Geen plaatsje aan de zoldering of van de statische trap dat onopvallend blijft. Van de mooiste cassettes, medaillons, stukwerk of snijwerk het is er allemaal en om ter chiquest.
Hier komen rijke lui op bezoek, die alles van "kunst" zouden kennen maar toch nog moeten overdonderd en overklast worden omdat de gastheer dat zo graag heeft en het zijn grootste plezier is dit te doen.
Prestige op het hoogste niveau, betaald door de kleine man, uitgevoerd door de fijnste kunstenaars, leveren kunstvolle bouwwerken op die door de eeuwen heen gaan bewonderd en gekoesterd worden. Het zijn stuk voor stuk pareltjes uit de geschiedenis die onze bewondering blijven wegdragen en waar de lokale structuren nu zoveel inkomgelden binnenrijven dat ze zorgen voor plaatselijke rijkdom die de toenmalige createurs zeker niet hadden,, maar waar hebben we dat nog gehoord.
Ook in Wenen stierven "nu" beroemde kunstenaars in armoede die toen door de mooiste inkomhallen binnengehaald werden.

Geen opmerkingen: