donderdag, september 25, 2008

Oud en nieuw reiken elkaar de hand in PEYRE!

In Frankrijk is de brug over de rivier de Tarn in Millau een van de grootste en indrukwekkenste bouwprojecten van de laatste jaren.
Wanneer je deze brug echt ziet is ze inderdaad op zijn minst gezegt"impressionant". Het is de hoogste brug ter wereld met zijn pilonen van ong. 300m hoogte.
Dat er toeristisch heel wat te doen is rond deze brug is vanzelfsprekend. Bijna onder deze brug ligt een pittoresk middeleeuws dorpje PEYRE. Het is helemaal tegen de bergen gedrukt en de kerk staat half in de rotsen.
Dit dorpje levert heel bijzondere beelden van smalle straatjes en hangende tuintjes.

In dit dorpje is elk hoekje een kiekje waard en we waren dan ook wat blij dat we het bezocht hadden.

Hier zie je Angèle voor de half in de rotsen gebouwde kerk, die tijdens de Middeleeuwen tevens dienst deed als verdedigingstoren voor het dorp. De schietgaten in de kerkmuren zijn stille getuigen van deze vredige religieuze periode.

In de kerkhal is een urinair geinstalleerd, waar men tevens handen kan wassen en waar een speciale plantengroei van de specifieke vochtigheid gebruik maakt om weeldig de ganse installatie te decoreren.

Het mooiste beeld krijg je wanneer je vanuit de Middeleeuwen, Peyre, kijkt naar de 21ste eeuw - de nieuwe brug over de Tarn-.
Ik vraag me af waarvoor ik het meeste bewondering heb; of voor dat bouwen, zonder speciale technieken, van een dorp tegen en in de rotswand of het verwezenlijken van een immens bouwwerk door middel van alle modern technische vernuft?

Blij dat ik het gezien heb en heb kunnen vaststellen, dat de tegenstellingen, ook in de bouw, nog niet de wereld uit zijn en zéér harmonieus tot ieders tevredenheid een bewonderenswaardige plaats hebben.






Geen opmerkingen: