zondag, september 04, 2011

18 augustus. Horror tot in Stanzach!

18 augustus was een zonnige dag. Een Hongaarse groep natuurvrienden waren de avond daarvoor vrij laat in Bergland aangekomen en hadden voor de eerste dag van hun verblijf het "Jagerspad" in Tirol heet dat " Die Jägersteig" op het programma geplaatst.
 Ze vroegen zich af of dit doenbaar was. Wij, enkele medewerkers hadden deze wandeling enkele dagen ervoor nog gedaan op een voormiddag. Het is niet zonder gevaar en de wandeling van Namlos tot Stanzach staat 4H15 als looptijd aangegeven. Vroeg vertrekken want het wordt warm. Allemaal raadgevingen die we nog meegaven.Groot was dan ook onze verwondering dat we omstreeks 17H een oproep kregen waarbij gevraagd werd zo snel mogelijk te komen want er was iemand op het Jagerspad onwel geworden en ze hadden zo snel mogelijk een dokter nodig.
Het nodige werd gedaan en met veel arm gezwaai stuurde we de aankomende helikopter met dokter zo vlug mogelijk naar de plaats van de patiënt. Enkele malen heen en weer vliegen naar de landingsplaats met telkens andere personen onder de  helikopter verraadde niet veel goeds en het was jammer genoeg voor deze man te laat.


Tegelijkertijd gaat in Stanzach met veel lawaai de sirene van de brandweer in gang en rent iedere betrokkene brandweerman met zijn voor de hand liggend vervoermiddel naar de kazerne en de wagens rijden met loeiende sirenes in ijltempo in de richting Forchach, waar, zoals we naderhand vernemen, zich een zwaar verkeersongeval heeft voorgedaan. Ondertussen wordt ook de bergwacht gealarmeerd om de overledene naar beneden te halen van het Jagerspad  en deze over te dragen naar een funerarium. Groot is dan ook de paniek bij ons en zeker in de groep om zulk verlies. De Tiroolse slachtofferhulp verleent buitengewone dienst om te ondersteunen en te helpen waar ze kunnen. De groep reageert emotioneel maar realistisch en de vergezellende vrouw van de overledene wordt door haar zonen de volgende morgen afgehaald en naar Hongarije gebracht waar ze in familiekring dit zwaar verlies probeert te verwerken.
Wanneer we rond 19H op BVN  tv de beelden zien van de catastrofe van Pukkelpop in Hasselt is onze horrordag compleet. Na heel wat heen en weer getelefoneer hoorde we toch dat de vijf  op de weide aanwezige kleinkinderen het er goed hadden vanaf gebracht. 
Er zijn zo van die dagen....

Geen opmerkingen: