dinsdag, augustus 29, 2006

Op zoek naar de "Edelweiss" in het Lechtal.

Zelf moet je de streek al zéér goed kennen om ze op wandel in de natuur ergens te zien....en dan is ze beschermd en mag je haar niet plukken.
Tijdens bergwandelingen kan men wonderlijke bloementapijten zien die wedijveren in kleur en pracht en die het hele scala van bergbloemen bevatten maar hier zie je zeker geen "Edelweiss" bij staan.
Wat hebben ze dan voor een aantrekkingskracht en van waar komt dit?
Franz-Josef plukte een voor zijn Sissi op gevaar van zijn leven.
In "The sound of Musick" is het één van de liedjes die het tot schlager meezinger heeft gebracht.Misschien ligt daar de oorzaak dat er massaal jacht op gemaakt werd en de industriële verkoop in de souvenirshops hebben daar graag aan meegeholpen .
Resultaat "Edelweiss" met uitsterven bedreigd.
Ze groeit ook in erg ondankbare omstandigheden op zéér hoge hoogte waar normale planten het allang hebben opgegeven en waar verspreiding van zaad praktisch hopeloos.
Ze blijft haar aantrekkingskracht echter behouden en in menig huistuintje van het Lechtal kan men ze dan ook terugvinden. Weliswaar niet in haar "oervorm" maar wel met dezelfde fluweelachtige bloemen. Ook op kerkhoven is het uiteraard een geliefde bloem voor de geliefde afgestorvene en ook in deze omgeving "sociaal" beschermd tegen souvenirjagers.
Het is dus daar dat we ze hebben gefotografeerd en je laten meegenieten van deze unieke schoonheden uit de bergen

Geen opmerkingen: