donderdag, april 17, 2008

We gingen ook naar de Expo 58!!

Het was toen ook al een verlofdag.
De mijnwerkers en familieleden kregen gratis een aantal coupons om met de trein te reizen en die werden voor deze gelegenheid gebruikt en aan vrienden uitgedeeld.
Om iemand mee te hebben die van Brussel meer afwist als wij, namen we Jef Weytjens mee, een man die toen al een stuk in zeventig was met veel levenservaring.
Hij was thuis een regelmatige bezoeker en had in zijn tijd als een van de enige gestudeerd in het College van Beringen.
Hij kende Brussel als zijn broekzak en wilde die Expo ook wel eens echt bezoeken.
We hadden via de TV al een indruk van het gebeuren . We werden toen dagelijks met de beroemde bezoekers om de oren en ogen geslagen en...als al deze hier iets aan hadden moest het...wel de moeite zijn.
Wisten we beter!!
Veel volk, dat herinner ik me. Boven ons hoofd hing een kabelbaan met cabientjes en verder ging heel veel ons petje te boven en nog meer verloren in al die drukte... bijzonder op deze bewuste zondag.
Veel paviljoenen die hun best deden om iedereen te overtroeven met snufjes die met de toenmalige werkelijkheid weinig te doen hadden.
Veel hebben ik er niet van onthouden maar ik weet wel dat naar het toilet gaan daar zéér duur was. 5 Frank is nu te vergelijken met € 5.
Jef Weytjens vond dit schandalig en uit zijn vorig leven wist hij in Brussel stad wel plaatsen waar dat gratis was en waar je in alle rust ook van een drankje en iets anders kon genieten.
We volgden dan ook de Expo beter op TV. TV die we tenslotte, zoals zovelen, voor de Expo gekocht hadden.

Anders was het als ons vader met zijn toeristen vrienden acht dagen naar de Expo trokken.

Ze gingen voor één keer zelfs met de trein.

Ze logeerden boven een café in Vilvoorde.
Zij gingen voor hun plezier en "De lachende koe". Dat was dan ook hun attractie waar ze alles over wisten en ze regelmatige bezoekers waren.
Verder gebeurde er in die café, waar ze verbleven, zo veel dat ze meerdere dagen en zeker avonden niet weggeraakten. Zo bracht hij tot ons aller verbazing van de Expo als geschenk voor de ganse familie een plaat mee gezongen door de zoon van de cafébaas die op hun gezelschap zo een grote indruk van stem bekwaamheid had achtergelaten dat de Expo en alles wat erbij hoorde naar het achterplan verdween.
Van die zanger hebben we later nooit meer iets gehoord, we hebben de plaat maar één keer gespeeld en over de Expo hebben we ons vader nooit meer horen vertellen.
Ik denk dat er beter plaatsen zijn om met vrienden op vakantie te gaan dan naar de Expo.





Geen opmerkingen: