zondag, oktober 23, 2011

Het graf en de schatten van "Toetankhamon"!

Je hebt er al veel van gehoord maar wanneer Stefanie dan vraagt:" Wanneer gaan we naar Toetankhamon" dan ben je weg voor een tentoonstelling  vol met verbazende beelden en taferelen
Goed georganiseerd, persoonlijke audio begeleiding, indrukwekkende reconstructies gemengd met authenticiteit. 
 Wanneer je een aanblik krijgt van wat die toenmalige, niet eens zo beroemde koning, allemaal meekrijgt op zijn reis naar het hiernamaals dan ben je toch even onder de indruk.
Dat al die stukken 3300 jaar geleden al  bestonden is ongelooflijk en dat dit Egyptische volk en hun cultuur zoveel jaren later hier niets uit geleerd heeft nog veel meer.
Dit is een kopie van een foto die de toenmalige ontdekker Carter gemaakt heeft nadat het graf van deze koning ontdekt en geopend werd.
Dat men deze man op zijn lange reis zoveel meegaf, zelfs eten, getuigt van een absoluut geloof dat hij na zijn dood zich in niks tekort moest doen en op weg was naar een betere toekomst waar hij voor de achterblijvende al iets moest gaan voorbereiden. Merkwaardig!! 
Dat er toen met goud gegoocheld werd en men dit kostbaar materiaal al had, verwerkte en waardeerde is een visie die tot op de dag van heden nog steeds brandend actueel is.
Dat men dit goud bewerkte tot dodenmaskers, praalgraven, tronen en andere kostbaarheden die men dan uiteindelijk om eigen gunsten af te smeken echt meegeeft met de dode koning is niet te geloven alhoewel er ook bij ons ook nog een zekere traditie van crypten en kostbare sarcofagen bestaat die misschien hier nog een gevolg van zijn ...  
De aanbidding van de toenmalige goden die men in de natuur zocht en vond, bv de "Zonnegod" en dat die moesten gepaaid en vereerd worden is in vele stukken terug te zien.
Dat daar dan ook de grootste kunstenaars van die tijd voor aangezocht werden om die voor de eeuwigheid vast te leggen bewijst het onnoemlijke respect en....schrik die voor deze goden betoond werd. 
 Ze zijn er allemaal, de goden, de een nog mooier dan de ander maar allen in goud en met de typische kenmerken zoals wij ze nu niet meer kunnen bedenken maar die toentertijd stonden voor persoonlijke eigenschappen die er moesten voor zorgen dat we het hier goed of beter hadden.
Prachtige tentoonstelling met een indrukwekkend zicht op de wereld van meer dan 3000 jaar geleden en dat men dit nu zo nog kan reconstrueren siert de hedendaagse archeologen.
Deze succesvolle volgehouden zoektocht naar het verleden bewijst heden ten dage het belang er van en de verwondering waarmee we daar naar terug kijken..

Geen opmerkingen: