maandag, oktober 10, 2011

Kapelletjes in het "Lechtal".

 Ze vallen op, de fijn verzorgde kapelletjes, die in het Lechal overal buiten de dorpjes op verschillende plaatsen in de velden staan opgesteld.
In Holzgau valt het op dat ze niet direct religieuze bedoeling heeft maar meer de rijkdom van het vroeger Holzgau wil illustreren door een copie van de huisbeschilderingen, die het teken van rijkdom waren, ook hier op een bijzonder fraaie manier aan te brengen.
 Meestal worden ze aangeduid met de naam "Pestkappelle" verwijzing naar vervulde beloften die men tijdens de "pestepedemie" maar graag uitsprak om toch maar gespaard te blijven van die vreselijke "plaag".
Het kan ook zijn dat we tijdens deze tijd de overledenen naar deze plaats bracht ver buiten het dorp om ze te verbranden en om verdere besmettingen te voorkomen.
 Het zijn pareltjes van micro- bouwtechnieken waarbij  de bouwers  al hun aanwezige creativiteit en mogelijkheden aan bod lieten komen.

 Ze zijn op dit ogenblik ook afgesloten maar huisvesten soms zelfs een klok in de hiervoor voorziene mini toren. We denken dan aan de kapelletjes van Grunau en Stockach.


 Dat ze goed verzorgd zijn is een teken van hun belang, elk dorp is fier op alles wat met hun religie te maken heeft.
Men gaat zeer respectvol om met kerk, kerkhof, graven van overlevende en ook met hun kapelletjes of in open lucht opgesteld kruiswegen.

Ook in de zijdalen zoals hier een kapelletje in Gramais is niets aan het toeval overgelaten.
  
 Deze kapel opgesteld in de buurt van Häselgehr, nog voor de Lichtspitze, heeft op de tijd dat we in het Lechtal komen al op drie plaatsen gestaan.
Het is opgericht door een gelukkige vader die zijn beide zonen heeft zien terugkomen van de tweede wereldoorlog. Als je de "helden" gedenkstenen bekijkt die in elk dorp staan is het niet verwonderlijk dat deze man van een "miraculeus" geluk mag spreken.
 In elk dorp van ong. 200 inwoners zijn toch minstens vijftien jonge mensen gesneuveld zowel in de eerste als in de tweede wereldoorlog. Echt gruwelijk!!
We zullen dan ook maar onze bloemenhulde brengen aan zoveel loyaliteit die gelukkig voor onze jeugd op dit ogenblik  niet meer moet worden aangesproken voor zoveel zinloos geweld.
 Daarom deze "Zilverdistel".

1 opmerking:

Unknown zei

Dag Henri. Surfend kwam ik je blog tegen. De kapelletjes op je foto's herken ik van onze huwelijksreis 20 jaar geleden! Leuk om terug te zien !