zondag, oktober 02, 2011

Op wandel in het "Zonnige" Diest.

.Gebruik makend van de extra zomerdagen in de herfst kunnen we het het niet nalaten om Diest eens van zijn zonnige kant te bekijken.
Je moet wat in de schaduw blijven om dan verrast te zien dat er echt mooie hoekjes komen piepen tussen de smalle huizen rijen en de doorgangen die men vroeger "brandstraatjes" noemden.
Zo zien we het stadhuis eens vanuit de Cabaretstraat.


Het welbekende kruispunt van de Winkelwandelstraat en de Guido Gezellestraat is met zijn bloemen en vaandels op zulke dag erg pittoresk.

Het vernieuwde poortje van het stadspark heeft door het brandstraatje langs de Helle zeker aan charme gewonnen.

Als je jezelf even tegenkomt in het straatbeeld kan  je  het moeilijk laten om dat ook maar vast te leggen.


Nergens is het contrast tussen oud en nieuw zo groot als in de "Keel".
 Stadskernvernieuwing doet nieuwe appartementjes uitkijken naar oude huisjes die hier vroeger standaard waren. Oud en nieuw moeten het hier naast elkaar zien te vinden.

Hier nog een beeld van wat vroeger het middelpunt was van de lokale handel.
 De "Lakenhalle" pronkt met zijn zware stijl in het centrum van de stad nog steeds gezag uit al is het maar om de imposante zandstenen constructie   en de opvallend gekaleide voorgevel waarin ze is opgetrokken

.
Dat er sfeer is in het centrum bij dit weer illustreert dit beeld.
 De horeca heeft haar handen vol met de overvolle terrassen. 

Buiten het centrum is het de "Allerheiligenkapel" die meehelpt om het stadsreliëf te vervolledigen. 
De appartementen opgetrokken op het vroegere deel van Diest dat de "Bleek" werd genoemd zijn in niets meer te vergelijken met de nostalgische beelden die hier vroeger gemaakt werden en toen op postkaarten het dagelijks harde leven van de lokalen weergaven.














Een hoekje met echte "Jugendstill" je zou het echt in Diest niet verwachten en....mooi gerestaureerd. Het huis van "Polleke Voet" heeft nog steeds zijn charme maar niets herinnerd nog aan het boek van de "Witte" van Ernest Claes waarin hij beschrijft dat de "Witte" hier zijn zondagse klak is moeten komen kopen....maar je kan het je gemakkelijk voorstellen want Diest had en heeft er zeker nog de uitstraling voor.

Geen opmerkingen: